Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Ha időben kevesebbet dolgoznak, hatékonyabbak lehetnek a munkavállalók – derült ki a Microsoft japán részlegének kísérletéből. A cég idén nyáron kipróbálta, hogy mi lenne, ha csak négynaposak lennének a munkahetek. A kísérlet során a cég tokiói központjában dolgozók augusztusban minden pénteket megkaptak szabadnapként.

A kísérlet fényes sikerrel zárult, a cég szerint dolgozóik termelékenysége nagyobb mértékben növekedett, mint amennyi kiesést jelentett a heti plusz egy szabadnap. Számításaik szerint a munkavállalóik termelékenysége 40 százalékot nőtt a kísérlet ideje alatt.

A kísérlet más szempontból is hangos siker volt: a termelékenység javulása mellett 23 százalékkal csökkent a vállalat energiafelhasználása, és 58 százalékkal csökkent a kinyomtatott iratok száma. A kísérletben résztvevők 92 százaléka jelezte, hogy boldogabb volt augusztusban, mint máskor.

A kísérlet különlegessége, hogy mindezt az őrült munkamennyiségről híres Japánban végezték, ahol sok cég heti nyolcvan órában dolgoztatja munkásait. Ennek a gyakorlatnak amúgy kevés haszna van, az OECD felmérései szerint a világ vezető gazdaságai, a G7 államai közül Japán termelékenységi mutatói a legalacsonyabbak.

(444.hu/  Business Insider)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares