Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Kevésbé ismert, de az 1920-as évek oktatáspolitikájának és iskolahálózatának meghatározó konzervatív politikusa Pécskán (akkori nevén Magyarpécskán) született. A ma már Romániában, Makótól 52 kilométerre található településen járt a hétvégén a Szirbik Miklós Egyesület és a Máltai Szeretetszolgálat makói csoportja, hogy Klebelsbergre emlékezzenek.

A pécskai templomkertnél Nagy István, pedagógus, helytörténész fogadta a makóiakat. A kerthez vezető út mellett egy idén nyáron átadott Szent István mellszobrot csodáltak meg, melyet Túri-Török Tibor Pro Cultura-díjas szobrászművész készítette és a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesülete ajándékozta Pécskának.

A templomkertbe belépve megemlékeztek az itt született Mester János, jezsuita papról, tanárképző főiskolai tanárról; Ormós Zsigmond politikus, történetíróról, a temesvári múzeum alapítójáról; Kálmány Lajos népköltészeti gyűjtőről; Nagy Oszkár festőről és Klebelsberg Kunoról.

1922-ben a Bethlen-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere lett, egészen 1931 augusztusáig. Az ő nevéhez fűződik többek között a tanárképzés reformja, a nyolc osztályos iskola bevezetése, a szegedi egyetemi építkezések és az iskola alapítások – 3 év alatt 5 ezer tanyai tanterem épült. A mellszobrát Jecza Péter készítette és a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum ajándékaként került ide.

A makóiak megnézték a Maros pécskai szakaszát, majd Temesvárra mentek várostörténeti sétára. Ott Makkai Zoltán, a Heti Új Szó c. temesvári hetilap munkatársa tartott körbevezetést.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá