Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak. Ma Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter már finomított: ,,“a forrásmegosztás jelenlegi rendszerén nem kívánunk változtatni.” Ha kikerülne az állam 50 milliós támogatása Hódmezővásárhelyről, nem tudna megvalósulni az ingyenes tömegközlekedés.

A Volánbusz által üzemeltetett hódmezővásárhelyi rendszer költsége évi 110 millió forint. Ennek viszont kevesebb mint tizede, tízmillió forint folyik be a jegyeladásokból. 50 millió forintot ad már most is az önkormányzat, 50-et pedig az állam. Az ingyenessé tétel így jóformán csak 10 millió forintot jelentene a város költségvetésének.

Azonban ha az állam esetleg kivonná az 50 millió támogatását, az gyakorlatilag lehetetlenné tenné a vásárhelyi program megvalósítását.

Tuzson Bence kedden elmondta: a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a meglévő jogszabályok is az önkormányzatok feladataként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását.

,,Szeretnénk egyértelműsíteni” ezt a feladatot, ezért “törvénybe fogjuk foglalni, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítani”, és csak ha ez biztosítva van, azután lehet az adóból fennmaradó összeget másra költeni.

A helyi tömegközlekedés finanszírozása az önkormányzatok feladata, “csak annyi történik,” hogy ezt megerősíti a kormány – kommentálta csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter a törvényjavaslatot. Gulyás Gergely hozzátette: ,,a forrásmegosztás jelenlegi rendszerén nem kívánunk változtatni.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá