Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Mint arról beszámoltunk, a Kubinyi Ágoston Programban a fenntartó önkormányzatok pályáztak. Eredményt a múlt héten hirdettek, a támogatási összegekben és számokban pedig visszatükröződni látszanak a választási eredmények. A makói József Attila Múzeum 3,7 millió forintot nyert, miközben az ellenzéki vezetésű városok ennek töredékét kapták, vagy konkrétan semennyit.

Frissítés: lehet, hogy nem derül ki egyértelműen, de szó van egyrészt a Kubinyi Ágoston Programról, valamint a járási székhelyek múzeumainak pályázatairól. Makó az utóbbin nyert.

A makói múzeum raktári egységek állományvédelmi fejlesztésére igényelte a 3,7 millió forintot, melyet teljes egészében megkapott. 2019. január elsejétől az önkormányzat rendelkezésükre bocsájtotta az Aradi utca 116. alatt lévő épületet, amely megoldaná a raktározási gondjaikat. Ide Salgo polcokat és kiegészítőket vásárolnak.

A fennmaradó összeget a következőkre fordítják:

  •  néprajzi raktárba alacsony hőkibocsátású műtárgybarát izzókat szereznek be,
  • a Homonnai üvegnegatívok és a térképgyűjteményük biztonságos tárolásához az állományvédelmi előírásoknak megfelelő, nyitott vagy zárt bútorzatot vesznek,
  • műtárgykörnyezetet szabályozó-ellenőrző berendezések szereznek be.

Az Emmi összesen 370 millió forintot osztott szét. A döntéseket Kásler Miklós miniszter hozta meg november 11-én, egy nappal azt követően, hogy vasárnap a megismételt önkormányzati választásokat megtartották. A szegedi Móra Ferenc Múzeum látványtár kialakítására kért 23,5 millió forintot, de csak 2 milliót kaptak. Így járt a miskolci Herman Ottó Múzeum is: a kért 30 millió helyett csak 2 milliót ítéltek meg.

Az egri Dobó István Vármúzeum 30 milliót kért, de oda is 2 millió jutott. A Budapesti Történeti Múzeum az igényelt 24,3 millió forintjából ugyancsak 2 millió lett. De a 20-30 milliós igények helyett ennyi jutott Szentendre és Pécs, Szombathely és Baja múzeumának is. Dunaújvárosban az Intercisa Múzeum megújítására hiába kértek 27 milliót, egyetlen fillért sem kaptak.

Az eszközbeszerzésekre írt pályázatoknál is ugyanezt a jelenséget látni. Jászberényben a Jász Múzeum a látványraktárát szerette volna bútorokkal felszerelni 4 millió forintból. Ehelyett azonban csak 1,6 milliót kapott.

Az önkormányzatok a múzeumoknál alacsonyabb státuszú kiállítóhelyeiknek is igényelhettek pénzt. Ferencváros önkormányzata például – ahol az ellenzéki Baranyi Krisztina győzött – egyetlen fillért sem kapott. Siófokon a Kálmán Imre Emlékház az állandó kiállítását szerette volna megújítani 3,9 millió forintból. Kásler Miklós azonban egyetlen fillérrel sem támogatja a terveiket.

A fenti városok mindegyikében ellenzéki polgármesterek győztek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá