Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

Szerdán megkezdődött az úgynevezett szájzár törvény parlamenti vitája, a vezérszónoki felszólalások után pedig az ellenzéki pártok képviselői közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták a kritikáikat.

Ahogy az ismert, a Fidesz a rabszolgatörvény elfogadásának körülményeivel, az MTVA-ban történt demonstrációkkal, illetve Hadházy Ákos tábláival magyarázza, hogy súlyosan szűkíteni kívánja az országgyűlési képviselők jogosítványait, beleértve a közintézmények ellenőrzését, valamint komoly szankciókat, akár az Országgyűlésből való kizárást is kilátásba helyezi a renitensnek titulált képviselőkkel szemben.

Ugyanakkor azt például nem sikerült konkretizálni, hogy mi számít illetlen viselkedésnek – például,

mit érdemel az a bűnös, aki beleül Orbán Viktor üres székébe?

(Jakab Péter ugyanis próba gyanánt beleült, és hiába fenyegetőzött a levezető elnök, Jakab István, arra nem volt módja, hogy berekessze az ülést, ugyanis a Házszabály nem tér ki erre a körülményre – másrészt a parlament is zavartalanul működött…)

Azt sem lehet Hadházy Ákos tábláival magyarázni, hogy az ellenzék ezentúl nem viheti a témáit a plenáris ülés elé – így például az Országgyűlés kormánypárti többségének a jövőben nem kell többet nemet mondania a kommunista ügynökakták feltárására, illetve a súlyosan beteg, SMA-s gyermekek gyógyítására.

Jakab Péter Orbán Viktor székében, 2019. november 20-án, a szájzár törvény vitájában. Fotó: Béli Balázs/Alfahír

Mindenesetre Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese  a sajtótájékoztatón, leszögezte, az ellenzék egységes ebben a kérdésben. Úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök csak menekíteni próbálja magát a képviselői jogok szűkítésével, ugyanakkor ezzel a törvényjavaslattal

Orbán Viktor “belépett a saját bukásának előszobájába”.

A politikus azt is közölte, hiába tesznek erre “izomból” kísérletet, nem fogják hagyni, hogy elhallgattassák az ellenzék hangját.

A szocialista Tóth Bertalan fideszes bosszúról beszélt a törvényjavaslat kapcsán, ami az ellenzéki szavazóknak is szól. Szimbolikusnak nevezte, hogy pontosan egy évvel ezelőtt terjesztették a parlament elé a rabszolgatörvényt, amely előbb az egységes ellenzéki fellépésnek, majd az október 13-ai eredményeknek ágyazott meg.

Szerinte a kormánypártok nem tanultak semmit az önkormányzati választások eredményéből, azért szűkítik az ellenzéki jogokat, a plenáris ülést, a közintézmények ellenőrzését, és ezért is fenyegetnek parlamenti kitiltással.

A DK-s Arató Gergely is bosszúként értékelte a javaslatot, szerinte a hatalom megrémült, és megpróbálja megfélemlíteni az ellenzéket és a szavazóit. “De egyik sem fog sikerülni” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy az Országgyűlés méltóságát a miniszterelnök veszi el, amikor egy képviselő (Demeter Márta – a szerk.) kérdésére mindössze annyit felel, hogy “Boldog karácsonyt!”.

“Bármit mondanak, nem fogjuk befogni”

– hangsúlyozta.

Csárdi Antal (LMP) a legújabb kori demokrácia fekete napjának nevezte a mait.

Két példát hozott fel. Az egyik szerint ő is számtalan alkalommal próbált bejutni állami közintézményekbe, de a legtöbbször ezt megtagadták tőle  – most ezt a gyakorlatot tenné a Fidesz törvényessé. Másrészt a jogosítványok szűkítését ahhoz hasonlította, mint

amikor az adóhatóság 2 héttel korábban előre bejelenti, hogy egy vállalkozást ellenőrizni kíván.

Ez életszerűtlen – tette hozzá.

Szabó Tímea (Párbeszéd) bosszúhadjáratról beszélt, amelynek ez a javaslat az egyik eleme. Véleménye szerint ide tartozik az is, hogy Kövér László korlátozta a sajtó parlamenti munkáját, hogy az önkormányzatok forrásainak elköltésébe szólnak bele, illetve az is, hogy hozzányúlnának a választási törvényhez.

A liberális Bősz Anett szerint a Fidesz saját társadalomszemlélete jelenik meg ebben a törvénymódosításban: bizonyos társadalmi szereplők fel tudnak emelkedni, a többieknek erre nem lesz lehetőségük. Hangsúlyozta azt is, hogy a bizottságok munkáját a kormánypárti politikusok blokkolják.

A független Hadházy Ákos ezt még annyival egészítette ki, hogy a fideszes beterjesztő Kocsis Máté nem az Országgyűlés méltóságát védi, hanem “az anyósának titkárnői állását Kubatov Gábornál”. Ugyanis, ha elveszítik a választásokat, ez az állás is megszűnik.

Szerinte azzal vesztette el a parlament a méltóságát, amikor a Fidesz abbahagyta a vitákat és az érveket.

Az Alfahír azon kérdésére, hogy

mit érdemel az a bűnös, aki beleül Orbán Viktor székébe,

Lukács László György közölte, szerinte nem bűnös dolog oda beülni,

“de ha már odaült, akkor én úgy gondolom, 2022-ben ezt a széket érdemli”.

Ugyanakkor a jobbikos politikus szerint ez az eset is – amelyet ügyes tesztnek nevezett – azt mutatja, hogy lesznek gumiszabályok,

és a büntetés Kövér László szigorától, illetve a másik képviselővel szembeni antipátiájától fog függni.

A Fidesz nem tudott kiskapukat lezárni, így Kövér László fogja azokat korlátlanul megtenni – tette hozzá.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá