Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A mai testületi ülésen tájékoztatót tartott Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója. Bár Mucsi Tamás képviselő (VKKP) rákérdezett a szülészeti osztály megmaradására és a kórházi fertőzések számára, a főigazgató elütötte a kérdéseket.

Mint arról a Népszava nyomán beszámoltunk, egy munkaanyag szerint az aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó, Makó is érintett lehet, hiszen a dél-alföldi térségben a most négy helyen lévő szülészetből csak a szentesit és a hódmezővásárhelyit tartanák meg.

A makói-hódmezővásárhelyi kórház beszámolója szerint drámaian nem csökkent a Makón születendő gyermekek száma: sorrendben 297 (2016), 283 (2017) és 282 (2018) volt. Dr. Kallai Árpád elmondása szerint a humánerőforrás a legnagyobb probléma, de nem csak Makón, hanem talán a megyében és az országban is. Ezek működési problémákat jelentenek sok helyen.

Szakmai mutató, évente 500 szülés alatt az osztályok biztonságos működése nem garantálható. Amikor ez elhangzott, akkor sem volt ennyi szülés Makón. Nem ez, hanem a humán erőforrás a legnagyobb baj. Két nyugdíjas korú dolgozó mellett két aktív korú van, ami megnehezíti az ellátást. Legutóbb az önkormányzat plusz pénzt adott a kórháznak, amellyel részmunkaidős kollégákat vontak be, így történt ez az elmúlt hónapokban is.

A főigazgató azt javasolta,

Mucsi Tamás próbáljon meg szülész-nőgyógyászokat keresni az ország területén, használja a Nagylaktól Győrig terjedő ismeretségét.

Kallai elmondta, hogy holnap Pitvaroson találkozik a térség lakóival, ami befolyásolhatja a kórház működését, de csak akkor, ha építő jellegű társalgás lesz.

Hivatalos adatok szerint 2017-ben 440-en bizonyíthatóan meghaltak kórházi fertőzésben, de évente több ezer fertőzés történik. Az erre irányuló kérdésre ennyit mondott a főigazgató:

,,Mit értünk kórházi fertőzés alatt? Ha ezt definiálni tudnánk közösen, akkor sokat lépnénk előre a jövőre nézve.”

Szerinte ezzel a szlogennel befolyásolni lehet az embereket, rossz irányba terelődhet az intézmény megítélése. Annyit azért elárulta, hogy az intézmény mindig megtett mindent, hogy a kórházi fertőzések előfordulása csökkenjen és egy bizottságot is létrehoztak az esetek megtárgyalására.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá