Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Népszava arról ír, már a parlament előtt van a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény módosítási javaslata, ami szigorítaná az eddigi szabályokat.

A tervek szerint aki három hónapig nem fizeti a havi 7500 forintos TB-járulékot, tehát 22 500 forint tartozást halmoz fel, annak érvénytelenítenék a taj-számát.

Vagyis az illető onnantól nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, sem támogatott gyógyszerhez.

A lap szerint

ez az intézkedés nagyjából 100 ezer embert érinthet – ők azok, akik jelenleg 7500 forintot fizetnek havonta egyéni szerződéssel.

Vannak köztük olyan diákok, akik befejezték az iskolát, de még nem találtak munkát, főállású feleségek/anyák, illetve olyanok is, akik épp munkahelyváltás közben vannak, és az utolsó munkában töltött napjuk óta több mint 45 nap telt el.

Egy másik javaslat szerint, ami szintén szerepel a tervezetben, ugyanígy járnának azok is, akik egyszerre két országban is fenntartják a társadalombiztosítási jogosultságukat.

Erre hivatalosan nem is lenne mód: a szabályok kimondják, hogy egy embernek egyszerre csak egy országban lehet biztosítása, a külföldön dolgozóknak ezért itthon ki kell jelentkezniük a TB-ből. Ezt azonban sokan nem tartják be, őket ellenőriznék jóval szigorúbban 2020-tól.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá