Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Nehéz lehet a Fidesztől, azaz a kormánytól függő médiaszolgáltatót működtetni: miközben támadni kell Hódmezővásárhely és Csanádpalota vezetését az adóbevezetések, adókedvezmények eltörlése miatt, addig le kell írni, hogy Makón a dinamikus gazdasági fejlődés miatt lehet építményadót emelni.

Hódmezővásárhelyen 2020-tól megszüntetik a legalább 800 főt foglalkoztató helyi cégek 135 Ft/ m2 adókedvezményét. Ez a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-re vonatkozik, aki az előzetes tájékoztatás alapján felkészülten várta a döntést. A Promenád nevű fideszes lap azt sugallta, hogy bezár a gyár, vagy embereket küldenek el, erről viszont nincs szó a cég szerint.

A csanádpalotai önkormányzat bevezetné a kommunális adót, ami évente mindössze 4 ezer forint lenne, de a nehéz helyzetben lévőktől nem szednék be. Kivetnék a telekadót is. Ez a vállalkozásokat terhelné, ugyanakkor csökkentenék a helyi iparűzési adót 0,2%-0,3%-al. Makón a kommunális adó majdnem háromszor ennyibe kerül, de ez nem zavarta a közpénzből fenntartott propagandaoldal Makó Híradót, szokásuhoz híven csúsztatásokkal és rosszindulattal teli cikket közöltek.

Tegnap rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak Makón, ahol egy napirendi pont volt. Az építményadót módosították, ami a legalább 250 főt foglalkoztató cégeket érinti. Egyes elemeinek háromszoros az emelése:

  • kiemelt területen a tevékenység folytatására szolgáló épületek után 980 Ft/m2/évről 1.500 Ft/m2/évre; a tevékenységhez kapcsolódó épületek után 660 Ft/m2/évről 1.000 Ft/m2/évre; egyéb épületek után 330 Ft/m2/évről 600 Ft/m2/évre emelik,
  • egyéb területen a tevékenység folytatására szolgáló épületek után 550 Ft/m2/évről 1.500 Ft/m2/évre; a tevékenységhez kapcsolódó épületek után 330 Ft/m2/évről 1.000 Ft/m2/évre; egyéb épületek után 180 Ft/m2/évről 600 Ft/m2/évre emelik az adó mértékét.

Az előterjesztés azt írta:

,,A dinamikus gazdasági növekedés mutatószámai alapozzák meg a nagy foglalkoztató adóalanyokat érintő építményadó mérték emelést.”

A Fidesz-közeli orgánumok nem is fűztek különösebb kiegészítést az adóemeléshez.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá