Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Nagyér visszakaphatja a Rákosi diktatúra előtti elnevezését, a Nagymajláthot – ha a lakók is úgy döntenek.

Nagyér hajdan Csanád Vármegyéhez tartozott és már a középkorban is volt itt lakott település, melyet Székegyházának hívtak. A török pusztította el, az újra benépesítésre az 1820-1840-es évekig várni kellett. Dohánytermesztőket telepítettek ide, először 40, majd 70 családot. Erről 1843-ban tesz írásos feljegyzés több levéltári irat is. Gróf Majláth György főszolgabíró tulajdonát képezte a település teljes jelenlegi közigazgatási területe – olvasható a település weboldalán.

A dohány mellett párhuzamosan a gabonafélék termesztésével is elkezdtek foglalkozni, sőt egy téglagyár, egy gőzmalom és két mészárszék kezdte meg működését. Tökéletes harmóniában épült a gazdaság és a kereskedelem. Közvetlen kapcsolat volt Arad és Nagymajláth között. Az első háború, Trianon, majd a második világháború végleg megpecsételte a település sorsát. Az akkor közel 1400 főre duzzadt pezsgő település elindult a szétesés felé.

1952 július 1-jén Nagymajláthból Nagyér lett. A Délmagyarország cikke szerint a nagyéri képviselő-testület idén névszavazásra bocsátja a kérdést, visszavegye-e település a régi, kommunista időszak előtti nevét.

(Fotó: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares