Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Ismét váratlan helyről kapott kritikát a kormány, ráadásul egy olyan területen, amire amúgy büszke is, a lakásépítések élénkítésére. 

Be kell vallani, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jó szándék végül fordítva sül el

erről írt cikket a Növekedés.hu-n a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György.

A jegybankelnök általában szuperlatívuszokban szokott nyilatkozni az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, amelyet 2010 és 2013 között nemzetgazdasági miniszterként maga irányított. Most viszont erősen beleszállt a kormányba, amiért annak intézkedései az ingatlanpiacon leginkább ahhoz járultak hozzá, hogy az ingatlanárak az egekbe emelkedtek, és gerjesztik az inflációt.

A jegybankelnök szerint az első Orbán-kormány 2000-től még jó lakáspolitikát vitt, az állami támogatásokat osztó otthonteremtési programon keresztül ugyanis 44 ezer új lakás épült az országban. Ezt azonban a Medgyessy-kormány 2002-ben kivezette, az állami támogatás gerjesztette keresletet ezután leginkább a devizahitelek tudták ellátni, annak meg tudjuk, mi lett a vége.

Matolcsy itt érvelésében ugrik egy nagyot, egészen 2014-ig, ekkor indult ugyanis szerinte egy új lakáspolitikai ciklus, miután a kormány végképp kezelni tudta a devizahitel-válságot. Ahogy viszont írja, „az új lakáspolitika azonban már indulásakor több sebből vérzett”. A jegybankelnök szerint az volt a baj, hogy

  • az új lakáspolitikának nem volt felelős állami gazdája;
  • nem volt megvitatott és kiérlelt stratégiája;
  • féloldalas eszközöket alkalmazott, mert csak a kereslet élénkítésére koncentrált, a kínálattal nem foglalkozott, ezért pedig leginkább csak az inflációt gerjesztette.
  • Nem hangolták össze a területpolitikával, a közlekedési fejlesztésekkel, az építőipar és az építőanyag-ipar beruházásaival, valamint a szakképzéssel,
  • nem volt zöld;
  • nem adott esélyt a bérlésnek, csak a tulajdonnak;
  • és egyetlen sikeres nemzetközi példát sem vett figyelembe (pl. Ausztria, USA, Dánia).

Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jó szándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett.

– írja az MNB elnöke, aki szerint mindezek miatt a lakáspolitika kudarca egyértelmű.

Matolcsy szerint kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról. „Javaslom, nyeljünk egyet, és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként” – írja.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares