Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Bessenyei Ferenc özvegye, Élthes Eszter vasárnap bejelentette, hogy visszavonja a Bessenyei-díj névhasználati jogát a várostól, vélt politikai okokra hivatkozva. Érdekesség, hogy jelen volt az M1 stábja, akik a botrányos beszéd rögzítése után távoztak, meg sem várva a díjátadót, a fideszes sajtóban pedig gyorsan megjelent a tudósítás a botrányról.

Élthes Eszter beszédében először a város szülöttének, Bessenyei Ferencnek a magyar kultúrában betöltött szerepét méltatta, majd elmondta, hogy az idei díjak odaítélését és azok körülményeit nem fogadja el. Mint mondta:

Bessenyei Ferenc özvegyeként, szellemi hagyatékának örököseként nem engedheti meg, hogy a 20. század második felének legnagyobb színészének nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom a saját céljaira, reklámozására használva, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban Vásárhely polgárai és önkormányzata úgy döntött, hogy a városban továbbra is dúló ádáz politikai csatározásokat tovább folytatja, és ebből a Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez nem méltó Bessenyei Ferenc szellemiségéhez, aki soha nem politikai célokért, hanem az egyetemes örökérvényű igazságokért és a magyar nép kulturális felemelkedéséért harcolt.

Ezért, úgy döntött – mondta Élthes Eszter – hogy (a legközelebbi közgyűlésen hivatalosan is bejelentve) a várostól visszavonja a díj névhasználati jogát.

A Vásárhelyi Hírek azt fűzte ehhez a közjátékhoz: Élthes Eszter lépése meglepetést keltett, azonban nem árt tudni, hogy Bessenyei Ferenc emlékének őrzőjeként, sokszor nehezményezi, ha nem a szája íze szerint történik publikálás néhai férjéről, illetve többször előfordult, hogy tiltakozott, ha valamelyik országos, vagy regionális írott, vagy elektronikus sajtó nem az özvegy elvárásainak megfelelően eleveníti fel Bessenyei Ferenc életét, munkásságát.

Így volt ez Hódmezővásárhelyen, ahol a díj meghirdetésének, odaítélésének folyamatában mindig talált valami kivetnivalót. Folyamatosan tagja (volt) a bíráló bizottságnak.

Az elismerést egyébként megosztva Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta.

A díjátadóra időzített bejelentése vajon milyen etikai kérdéseket vet fel a lokálpatrióta vásárhelyiekben, akik jól ismerik, és javaslataikkal el is ismerik Berei Erzsébet és Dratsay Ákos eddigi több évtizedes zeneművészeti tevékenységét?

– teszi fel a kérdést a Vásárhelyi Hírek.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares