Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Péntek délelőtt történelmi mélypontra süllyedt a magyar fizetőeszköz. Az eurót 339,9 forintos árfolyamon adták.

Amikor a Fidesz hatalomra került, a forint euróhoz mért árfolyama a 260-280-as sávban mozgott, s Orbán Viktor joggal mondta azt, hogy gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak. Mára a 340-es sáv felé mozog az árfolyam, ennek árát ugyanakkor nem a kormány, nem a jegybank és nem az oligarcha-körök fizetik meg – hanem a magyar polgárok

-mutatott rá közleményében a forint történelmi mélypontja mögött húzódó ellentmondásokra Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik alelnöke emlékezetet, hogy minden egyes importtermék árában megjelenik ez a gyengeség, hiszen minél rosszabb a forint árfolyama, annál többet kell belőle adni ugyanazért a külföldi áruért. Márpedig a kormány szabályozási környezete még azt is nehezen teszi lehetővé, hogy egy átlagos magyar boltban legalább az alapvető élelmiszerek körét hazai árukból lehessen beszerezni, így viszont a gyenge forint százmilliárdos veszteségeket okoz a magyar családok számára.

Ahogy a politikus is említi, a nemzeti valuta értékének alacsonyan tartása nem újkeletű dolog, hanem évezredes módszer, amivel országok tucatjai próbálkoztak már a versenyképesség javítása érdekében. Ugyanis,

ha olcsóbb a nemzeti valuta, olcsóbb befektetni is, és a magyar dolgozók bére sem kerül olyan sokba a külföldi befektető számára.

A Fidesz hatalmas fegyverletételt hajtott végre a multinacionális láncolatok előtt, indokolatlan kedvezmények tömegében részesíti őket, és bár egy valuta árfolyamáért dőreség lenne kizárólag a mindenkori kormányt felelőssé tenni (mi sem ezt tesszük), ám tény, hogy a jegybankkal együttműködve a minimum minimumát sem teszik meg ebben a kérdésben – írja.

A Jobbik szerint óriási hazárdjáték a kabinet részéről, hogy tudatosan egyre gyengébb és gyengébb sávba helyezi a forintot, másokra tolja a felelősséget, mert a nemzetközi gazdasági versenyben kreativitás helyett olcsó beruházásokkal és alacsony bérekkel kíván versenyezni.

A párt javaslata ezért a jegybankot érintő jogszabályi környezet olyatén átalakítása, amely kizárja, hogy a forint árfolyamának változásai ekkora terheket rakjanak a folyamaton kívül álló magyarok számára.

„Leegyszerűsítve: a kormány rossz stratégiája miatt egy iPhone 30-40 ezer forinttal drágább a kelleténél, egy ruha 4-6 ezerrel, míg egy importgyümölcs darabja akár 50-100 forinttal. Egy magára valamit is adó, valóban nemzetben gondolkodó kormány ezt a számlát a külföldi céghálózatok kedvezményezése érdekében egyszerűen nem fizettetheti meg azokkal, akiktől mandátumát kapta.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares