Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Lesz egy trianoni- és egy árvízi emlékmű. (Kiemelt fotó: ,,Az emlékezés kútja” trianoni emlékmű vázlata/Farkas Éva Erzsébet facebook oldala.)

Idén van a makói árvíz ötvenedik- és a trianoni békediktátum századik évfordulója. Az ezekre való felkészülés jegyében emlékbizottságot alakított az önkormányzat. A bizottság szakértők bevonásával ülésezik, hogy hol helyezkedjenek el, hogy nézzenek ki az emlékjelek, valamint a megemlékezések programjait is megbeszélik.

A szerdai testületi ülésen kiderült, hogy a trianoni emlékművet a főépítész, Csernyus Lőrinc tervezte. Ez 7 méter magas és a Petőfi parkba kerülne. Az árvízi emlékművet a Szegedi – Kölcsey – Iskola utca találkozásánál lévő kis parkba helyeznék.

Várhatóan az emlékmű avatásokon kívül tudományos konferencia, vetélkedő, kiadvány is színesítheti a város kulturális életét

– erről Zeitler Ádám önkormányzati képviselő, az emlékbizottság tagja beszélt oldalunknak adott interjújában.

Egyszer már állt árvízi emlékmű Makón

A természeti csapás után egy évvel, 1971-ben avatták fel az árvízi emlékművet a mai Csanád vezér téren. A szerény alkotás helyére került Szent István lovasszobra 2000-ben. Az árvízi emlékmű a Makói Kommunális Nonprofit Kft. telephelyének zárt udvarán állt, majd 2014-ben a József Attila Múzeum udvarába helyezték át.

A fekete márvány emléktáblán a „Hála városunk védőinek az 1970-es árvízveszély elhárításáért!”, a fehéren a „Készült az 1821-es árvíz 150. és az 1970-es árvízveszély évfordulója alkalmából” vésett szöveg olvasható.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares