Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Hódmezővásárhely 2020. évi költségvetésének összeállításakor kiemelt hangsúlyt fektettek a stabil, takarékos gazdálkodás megteremtésére, és a szállítói, illetve egyéb adósságállomány csökkentésére. Sajnos a korábbi évekhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítése közel 900 millió Ft-os terhet jelent az idei évben az önkormányzat számára – közölte a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata.

A cégeik veszteségének fedezésére várhatóan 540 millió Ft pótbefizetési kötelezettségük keletkezik. Habár a bevételi oldalon számoltak bizonyos tételek emelkedésével, azonban ezek mértéke messzemenően elmarad az említett kiadásoktól. Az állami támogatások esetén a hivatali működési támogatás közel 100 millió Ft-tal, valamint a tavaly novemberi építményadó rendelet módosításnak köszönhetőn az adókivetés pedig közel 85 millió Ft-tal emelkedik. Azonban az elmúlt évek adópolitikájának eredményeként – a 2017. évi adómértékekhez képest – még így is közel 570 millió Ft-tal esett vissza az önkormányzat építményadó bevétele, illetve az infrastrukturális beruházások – mint például a tram-train – kifutása következtében az iparűzési adó növekedésének mértéke is mérséklődött.

Így a költségvetési egyensúly megteremtése kizárólag az önkormányzat és az intézmények működési kiadásainak visszafogásával, a saját bevételek növelésével, a cégek működésének és finanszírozásának átalakításával, illetve a megtérülő beruházások megvalósításával érhető el.

Az előző évhez képest azonban pozitív változásként értékelhető a likvid hitel igénybevételének lehetősége. Az önkormányzat számára hamarosan elérhetővé válik egy 1 milliárd Ft összegű hitelkeret, amelyet a számlavezető pénzintézetünk biztosít a részünkre. Azonban fontos, hogy ez csak éven belül jelentkező átmeneti finanszírozási problémák áthidalására jelent megoldást.

(Fotó: archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares