Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Múlt héten alig volt csapadék, ennek ellenére péntek reggelre megtelt a nemrég felújított csapadékvíz elvezető csatorna Csanádpalotán. A fő gond az volt, hogy elromlott az egyik szivattyú, a tartalékot pedig nem szerelték be. A felújítás uniós támogatásból valósult meg, még az előző városvezetés kezdeményesére. A kivitelező makói cég megkeresésünkre azt közölte, hivatalos jelzést nem kaptak a hibás működésre.

Frissítés:

A cikk megjelenése után, 2020.03.20-án a SAPI-VILL Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság helyreigazító adatközlést küldött, melyet változtatás nélkül mutatunk:


A csanádpalotai önkormányzat uniós pályázatot nyert szivattyúház felújítására és szolgáltatóház kivitelezésére. A szivattyúház és a csatornázás 66 millió forint volt a 100 millió forintos projektből. A szivattyúházat a focipályánál alakították ki, aminek a feladata, hogy a bejövő vizet átemelje a másik utcán lévő csatornába, ahonnan egy 3-4 kilométeres szakasz a Marosba vigye a csapadékvizet.

Ahogy bejön a víz, ott két szivattyúnak kellene lennie: ha az egyik nem működik, a másik akkor is üzemeljen. Azonban az egyik félre van rakva, nincs beszerelve az aknába és csak munkagéppel lehet berakni.

Ez a másik szivattyú, amit nem szereltek be

Múlt hét péntek reggelre az egyetlen egy beszerelt szivattyú elromlott. A település belterületén a víz felgyülemlett 1,4-1,7 méter mélyen. A kiépített betonoszlopok 60-70 centiméteresek, ami ezáltal víz alá került, ha alámosta, akkor vélhetően be is fog omlani előbb-utóbb. Délelőtt két és fél méteres víz volt a szivattyúházban, ekkor már Vetró József egyéni vállalkozó és Dr. Debreczeni István polgármester saját szivattyúival dolgoztak az önkormányzat munkatársai.

Két búvárszivattyúval emelték ki a vizet és homokzsákokkal zárták el a csatornanyílást, hogy több víz ne folyjon át. Zsilippel lehetett volna szabályozni, milyen magassággal engedje át a vizet, viszont ez nem ide került megépítésre.

Zsilip híján homokzsákokkal zárták el a csatornanyílást, hogy több víz ne folyjon át

Az önkormányzattól megtudtuk, hogy a projekt nincs lezárva. Ők megkeresték a kivitelezőt, akik viszont azt közölték, hogy már átadták a projektet, a műszaki ellenőr átvette.

Megkérdeztük a felújítást végző makói SAPI-VILL Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaságot, hogy tudnak-e a problémáról, ha igen, mi lehet az oka és terveznek-e garanciális javítást végezni. Mészáros István ügyvezető azt válaszolta:

,,a kivitelezéssel megbízott SAPI-VILL Bt.-hez nem érkezett semmiféle hivatalos jelzés arra vonatkozóan, hogy a csapadékvíz elvezető rendszer hibásan működne és a szivattyúháznál üzemelő szivattyú leállt volna.”

Az önkormányzat vasárnap azt közölte, hogy péntek éjszaka beüzemeltek még egy szivattyút, a víz szintjét minimálisra tudták csökkenteni, ezáltal szombaton megkezdődhetett a szivattyú kiemelése, ami több mint 30 éves volt. A pótszivattyút behelyezték, a csatornában felhalmozódott víz elvezetése megtörtént.

Péntek délelőtt eddig ért a víz a szivattyúházban

A projekt még mindig nincs 100%-ra jelentve, mert Dr. Debreczeni István polgármester mindezen hibák feltárását követően nem fogadja el a készre jelentést. A szivattyú leállása miatt felállított veszélyelhárítási tervben közreműködő személyek munkáját külön megköszönte a polgármesteri hivatalban.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá