Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Ez minden hetedik ember. Legtöbben a turizmusban és a vendéglátásban dolgoztak, ami teljesen leállt.

Ahogy a világ többi részén, Ausztriában is gazdasági válságot okozott a koronavírus-járvány, ez pedig többezer magyart is érinthet. A G7 számításai alapján

eddig kb. 13 ezer Ausztriában dolgozó magyar vesztette el a munkáját.

Ebből kevesebb az ingázó, összesen 8034-en szerepelnek a munkanélküli statisztikákban is, ami azt jelenti, hogy Ausztriában telepedtek le. Ennek megfelelően a munkanélküli segélyt is határon túl kapják, így ők nem jelennek meg a magyarországi statisztikákban.

A lap számításai szerint a 41 ezer ingázó közül 4800-an veszítették el állásukat. Az osztrák adatok szerint minden hetedik, náluk dolgozó magyar lett munkanélküli, míg az osztrák állampolgárok közt minden 29-ik:

a különbség azért ilyen drasztikus, mert a legtöbb magyar abban a szektorban dolgozott, amelyet a legsúlyosabban érint mindenhol a járvány: a vendéglátásban.

A turizmusban dolgozó 13745 magyar közül 5041-en veszítették el az állásukat, ez kimagasló szám a többi szektorhoz képest: az ipari területen 284, a kereskedelemben 423, az építőiparban 452, az adminisztratív munkakörökben pedig 1022 kint élő magyar vált munkanélkülivé.

(Kiemelt fotó:  Ronald Zak/The Associated Press)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares