Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A gépjárműadó mostani elvonása mellett negyedik éve a szolidaritási adót is elveszi a kormányzat Algyőtől – derült ki a polgármester tájékoztatójából. Molnár Áron (Algyő legyen az algyőieké) szerint 2010 óta azt hallhatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, erre a koronavírus okozta válsághelyzetre egyből megszorítás a válasz.

A polgármester úgy véli, az elhúzódó válságkezelés nagyobb hatással lesz a településre, mint bármi más. Algyő gazdaságilag erős volt, azonban elkezdték újragondolni a költségvetést. Molnár szerint Algyőn hozzászokhattak az itt élők, hogy mindenre van pénz, az elképzeléseket meg tudják valósítani, viszont a következő 1-2 év más lehet.

Az eddig a település által használt 40%-ot is elvonja a kormány a gépjárműadóból. – Nem értek vele egyet. Nem értem az elvonás miértjét. A kormány döntései az önkormányzatokat olyan helyzetbe hozzák, hogy mi oldjunk meg sok feladatot, amit a kormánynak kellene – fogalmazott a faluvezető. Ezek közé sorolta az idősellátást, a közétkeztetést, a karanténban lévők ellátását, de forrásokat nem ad hozzá a kormány, sőt elvonásokat eszközöl. – Ez a felfogás sok mindent megmutat, hogy mire számíthatunk a jövőben – tette hozzá Molnár.

Felhívta rá a figyelmet, hogy ha bármilyen elvonás van, az minden algyőit érint, az önkormányzat mindenkié.

Az elmúlt 10 évben azt hallottuk, hogy Magyarország jobban teljesít, erre megszorítások jönnek. 23 millió forintot kell átutalnunk a gépjárműadó elvonás miatt. Nem csak ezt, hanem negyedik éve a szolidaritási adót is elveszik, ez átlagban 260-280 forint évente. Továbbá nem kapunk normatív támogatást mindenre, évente ez 120 millió forint a saját költségünkből. Összességében Algyő inkább befizető a központi költségvetésbe, mint nyerészkedő önkormányzat – fejtette ki a polgármester.

Elmondása szerint az őszi várható adófeltöltést úgy számolják, hogy kisebb számok jellemezzék, de biztosat csak szeptember után lehet mondani a költségvetésről. A héten üzleti terv módosítást kért a vezetőktől, hogy a legszigorúbb takarékoskodást tartsák szem előtt, ugyanakkor a személyi kiadásokat nem csökkentve, azaz nem terveznek létszámleépítést.

Hozzátette, a nem kötelező feladatok finanszírozását átgondolják, a lakosság tájékoztatásával, a fejlesztésekre vállalt kötelezettségeket nem vonják vissza.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares