Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón kifejtette, hogy a járványügyi védekezés első fázisának a végére értünk, a legfontosabb teendő az egészségügyi rendszer felkészítése volt. Amíg nincs vakcina, addig velünk lesz a koronavírus, ezért volt szükség a megfelelő kapacitás létrehozására, el kell kerülni, hogy olyan helyzet álljon elő, mint más európai országokban, ahol választani kellett emberi életek között. Gulyás szerint sikerült lelassítani a járványt, a számokat kifejezetten kedvezőnek nevezte nemzetközi összehasonlításban.

Gulyás – Orbán Viktorhoz hasonlóan – leszögezte, hogy a területi különbségre való tekintettel kezdődhet az élet újraindítása, az aktív esetek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében, az összes haláleset 70 százaléka a fővárosban történt, ezért itt fenntartják a korlátozásokat.

Gulyás tett néhány informatív bejelentést is:

  • május végéig biztosan marad a tantermen kívüli oktatás, júniusról csak később döntenek
  • augusztus 15-ig tilos az 500 főnél nagyobb rendezvények megtartása
  • továbbra is érvényben marad az egész országra vonatkozó ingyenes parkolás
  • május 4-től a profi, amatőr és tömegsportban engedélyezik az edzést és a zártkörű rendezvényeket
  • óvintézkedések mellett megtarthatók a misék
  • májusban elkezdik feloldani a magánegészségügyi korlátozásokat, a közegészségügyben ez később, négy lépésben várható
  • hétfőtől lesz járási szintű adatközlés az intézkedések hatásainak követhetőségére

Gulyás kitért az érettségire is, felkészültnek tartja az oktatási rendszert. Következmények nélkül lehet vizsgázni ősszel is, de a diákok több mint 97 százaléka a májusi időpont mellett döntött.

A miniszter közölte, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint az EU szabályaival és szerződéseivel összhangban állnak a magyar intézkedések, itt beleállt az ellenzékbe, indokolatlan hisztériakeltésnek nevezve, amit csináltak. Külön aggasztónak nevezte, hogy az Európai Néppártból és annak elnökétől, Donald Tusktól is érkeztek „valótlan és sértő megállapítások”.

Végezetül bejelentette, hogy a közigazgatásban egyszerűsítenek, 3-4 ezer eljárásfajta van ma, 23 millió engedélyezési eljárás egy évben, de mostantól az engedély alapján gyakorolható tevékenységek bejelentés alapján is gyakorolhatók lesznek, ha csak nem tiltja meg azokat a hatóság 8 napon belül.

Elmarad a Sziget, a Balaton Sound és a Volt is

Gulyás Gergely bejelentése után, mely szerint augusztus 15-ig tilos marad 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani, érkeznek a fesztiválszervezők reakciói:

  • elmarad a Sziget, a Balaton Sound és a Volt
  • nem lesz Bánkitó Fesztivál és Fezen sem, de utóbbi szeptemberre meglepetéssel készül
  • a Fishing on Orfű új dátuma augusztus 26-29.

A Sziget fesztivál 1994 óta tartó történetében először fordul elő, hogy nem rendezik meg.

“A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat, ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált”

– idézte a Sziget főszervezőjét az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Kádár Tamás szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról, vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot.

“Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe”

– tette hozzá a főszervező.

Megjegyezte, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról, és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

“Most az az elsődleges, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Egyelőre türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék”

– közölte Kádár Tamás.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá