Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Makói Gumiipari Szakszervezet több mint 10 millió forint támogatás kiosztásáról döntött, amit a tagok megsegítésére fognak fordítani. Ehhez csatlakozik a Szegedi Gumigyár Szakszervezeti Alapszervezete is 1 millió Ft összeggel – olvasható a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség honlapján.

A koronavírus és az autóipar problémái sajnos nehéz helyzetbe hoztak több magyarországi Continental üzemet. Ezt a telephelyek vezetései különböző módon kezelik. A makói gyár a részmunkaidős foglalkoztatás mellett döntött, amit a munkavállalók 90%-a elfogadott, de a munkáltató semmilyen garanciát nem tudott és nem is akart vállalni arra, hogy cserébe megpróbálja elkerülni a további létszámleépítést.

A szakszervezet szerint így ismét a munkások viszik a vállukon a vállalatot, ahogy tették ezt a 2008-2009-es válság idején is.

Akkor minden munkavállaló fizetés nélküli szabadságra ment, ezért cserébe azt az ígéretet kapták, hogy így nem lesz leépítés. Mégis voltak elbocsátások: több száz ember került az utcára, annak ellenére, hogy előzetes hírek szerint néhány hónap múlva felfutott a termelés, amire a munkaügyi főfelügyelet elmarasztaló határozata a bizonyíték – fogalmazott Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A jövedelmek mostani kiesése a megszokotthoz képest elérheti akár az 50 százalékot is. A szakszervezet kevesli az állami segítséget, de ennél is nagyobb probléma, hogy a munkáltató még ezt sem veszi igénybe– olvasható az érdekképviselet közleményében.

Ezért a Makói Gumiipari Szakszervezet több mint 10 millió forint támogatás kiosztásáról döntött, amit a tagok megsegítésére fognak fordítani. A támogatást nem veszik igénybe a szakszervezet tisztségviselői, továbbá Hajdú Roland titkár nem írta alá a munkáltató kérésére a bércsökkentési szerződést, de a jövedelméből a szóban forgó 25 százalékot szintén a tagok támogatására utalja át, segítve azokat, akik különösen nehéz helyzetbe kerültek.

Ehhez csatlakozik a Szegedi Gumigyár Szakszervezeti Alapszervezete is 1 millió forinttal. Ennek lebonyolításához a Vegyészkassza Alapítvány segítségét kérték, és remélik, hogy az alapítvány és a magyar vegyipari, energiaipari és más rokon szakmákban dolgozók szakszervezeti szövetsége (VDSZ) is hozzájárul a tagok támogatásához.

A segélyek elosztásánál kiemelt támogatás jár az egyedül álló szülőknek, akiket a cég nem támogat, hiszen álláspontjuk szerint ez állami feladat lenne. Fontos kiemelni, hogy a hatályos magyar törvényeknek megfelelően a Makói Gumiipari Szakszervezet lehetőségeihez mérten csak a tagjait támogathatja. Tehát azok a munkatársak, akik nem tagok, vagy a másik szakszervezet (CDFSZ) tagjai nem részesülhetnek a támogatásból.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares