Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések, így például a bértámogatási program és az adócsökkentések jelentősen megterhelte a magyar költségvetést, így az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintra emelkedett a hiány – olvasható a kormány honlapján megjelent pénzügyminisztériumi közleményben.

Még nagyobb is lehetett volna a hiány, azt azonban jelentősen csökkentette az a 249,8 milliárd forintnyi euró, amelyet az Európai Unió utalt a magyarországi uniós programok finanszírozására.

Így fordulhatott elő, hogy bár az év első harmadában összességében a tavalyi 39 milliárd forintos hiánynak csaknem hússzorosa lett az idei veszteség, áprilisban mégis 104,5 milliárd forintos többlettel zárt az államkassza.

A részletek azt mutatják, hogy az év első négy hónapjában a központi költségvetés 610,6 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 123,0 milliárd forintos hiányt értek el.

Idén április végéig közel 400 milliárd forintot költött az állam a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre. 2020 első négy hónapjában pedig összesen 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi április végi uniós kiadások ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

(magyarhang.org)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá