Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A Fidesznek Makón is sikerült kisajátítania a Nemzeti Összetartozás Napját, a trianoni döntés 100. évfordulóját: a színpadra csak a kormánypárt képviselői mehettek fel; a polgármester beszédében külön kiemelt két fideszes önkormányzati képviselőt; kifejtette, hogy aki megkérdőjelezi a megye átnevezését, az a magyar identitásunkat kérdőjelezi meg; az elmúlt hetek botrányos kijelentései után Mágori András képviselő emlékérmét kapott; valamint a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a kormányt dicsérte.

A június 4-i megemlékezi program a Városháza előtt kezdődött: a Quartetto Együttes térzenét játszott, majd felvonták Csongrád-Csanád megye zászlaját. A tömeg ezt követően a Petőfi parkba sétált. A Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekarának térzenéje után Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) osztotta meg gondolatait.

Kifejtette: a mai napon emlékezünk a békediktátumra, amikor a 63 vármegyéből 53-at megcsonkítottak, kereskedelmi, kulturális növekedést tiportak szét. Másrészt ez a nap ,,2010. óta az újonnan alakult Orbán-kormánynak köszönhetően a Nemzeti Összetartozás Napja, a határon túli magyar testvéreink melletti elköteleződés napja.” Harmadrészt a mai naptól eszmei kárpótlást kaptunk a megye átnevezésével.

Farkas Éva felidézte: nem volt olyan család, akiket nem érintett volna Trianon. Makó nehezen dolgozta fel a társadalmai, gazdasági törést. 1920 májusában Petrovics György, a város akkori polgármestere népgyűlést hívott össze. Bár a városban 1947-ben elbontották az országzászlót, 2017-ben Kovács Sándor képviselő indítványának köszönhetően újraállították a Csanád vezér téren. ,,Ugyanígy egységes magyar nemzeti polgári értékeinket kívántuk növeszteni a Návay Lajos szoborcsoport újraállításával, civil kezdeményezésnek köszönhetően,” majd székelykapu állításával, Dr. Hadik György képviselőtársam kezdeményezésére – fogalmazott.

 

,,A térségünkben és városunkban élő polgáraink lelkében régóta élt a vágy, a majd’ ezeréves Csanád vármegye emlékének az őrzésére”

– jelentette ki a polgármester.

Úgy véli, ennek bizonyítéka, hogy 1990-ben Csongrád megye új címerének elemei között megjelent Csanád vármegye címere, 2017-ben pedig az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a névváltoztatást.

,,Aki az erről szóló határozat történelmi jelentőségét megkérdőjelezi, az úgy hiszem, keresztény, magyar identitásunkat kérdőjelezi meg”

– közölte Farkas Éva Erzsébet.

Gémes László, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz) úgy fogalmazott:

,,legyünk büszkék arra, hogy végre olyan kormányunk van, amely méltósággal, emelt fővel vállalja az országunkon belüli és határunkon túli magyarok közötti kapcsolatot. Mindent elkövet azért, hogy erkölcsi elégtételt és vigaszt nyújtson mindazoknak, akik bár az országhatáron kívül rekedtek, de magyarnak érzik és vallják magukat.”

Az évforduló alkalmából a megyei önkormányzat egy emlékérme készítésével szeretett volna méltó emléket állítani a napnak. Az egyik érmét Mágori András kapta, a másikat és egy megyezászlót a polgármester.

Az emlékező gondolatok után a Forgatós Táncegyüttes adott műsort, majd virágokat helyeztek el a most kialakított Trianon 100 kopjafánál.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá