Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a 2008-2009-es világgazdasági válság óta nem látott zuhanást mutatott az export és az import, ráadásul a külkereskedelmi egyenleg is igen tetemes deficitet mutatott – írja a Portfolio.hu.

Az adatok alapján a koronavírus-válság legsúlyosabb időszakban az import értéke forintban számolva 26%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, míg az export ennél is sokkal súlyosabban, 35%-kal zuhant.

Emellett a magyar ipari termelés olyan hatalmas zuhanáson ment keresztül, amilyenre még a 2008-2009-es világgazdasági válságban sem volt példa, így nem meglepő, hogy a külkereskedelmi forgalom is összeesett. Németországban pedig sosem látott zuhanást produkált az ipar, ami mutatja, hogy a külső környezet mennyire kedvezőtlen volt. Ugyanakkor a belső kereslet szempontjából bizakodásra ad okoz, hogy az import nem esett olyan drasztikus mértékben, mint az export, ez pedig azt sugallja, hogy a hazai kereslet nem annyira gyenge, mint a külföldi – írja a lap.

Miután azonban az export sokkal nagyobb zuhanást szenvedett el, mint az import, így a külkereskedelmi egyenleg deficitbe fordult. A KSH adatai szerint a termék-külkereskedelem jelentős mértékű, 200 milliárd forintos hiányt mutatott. Az elmúlt években szinte minden hónapban többletes mérleget láthattunk, jelentős hiányt utoljára a 2008-2009-es világgazdasági válság során mutatott az egyenleg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares