Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az operatív törzs mai tájékoztatóján a rendőrség részéről Kiss Róbert közölte, hogy 783 aktív felhasználója van a karanténapplikációnak, az elmúlt 24 órában 424 hatósági házi karantént rendeltek el, összesen 9167 ilyen van. A járványüggyel összefüggésben 437 büntetőeljárást rendeltek el, 125 esetben rémhírterjesztés miatt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss adatokkal kezdett:

321 főt ápolnak kórházban, 19-en vannak lélegeztetőgépen. A laboratóriumi mintavételek száma ugyanazzal a kapacitással zajlik, mint korábban, már több mint 222 ezer ilyen vizsgálat történt.

A 12 új esetből 3 budapesti, 3 Komárom-Esztergom megyei, 3 Szabolcs megyei, 1 Pest megyei, 1 Hajdú-Bihar megyei, és 1 Zala megyei. Ezek nem mutatnak összefüggéseket.

Az arányok jelenleg így néznek ki Magyarországon: 100 ezer lakosra jut 41 fertőzött és 5 elhunyt. Müller közölte, hogy a járvány ideje alatt nem volt többlethalálozás, sőt, ha a 2020 január-áprilisi adatokat nézzük, arról tud beszámolni, hogy 6,4 százalékkal kevesebben hunytak el, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Ezt a csökkenést az influenza alacsonyabb szintű aktivitásának tudják be, a korlátozó intézkedések ennek is gátat szabtak.

A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy nemzetközi betegségmodellezés alapján úgy becsülik, hogy Európában 3 millió életet sikerült megmenteni a korlátozó intézkedésekkel.

Az újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy

  • nem kell fertőtleníteni a könyvtárakban a könyveket, de takarítani, portalanítani igen, és a gyakran érintett felületeket, mellékhelyiségeket fertőtleníteni szükséges, plusz betartani az egymás közötti távolságot,
  • nincs olyan konkrét határérték, amikor kijelenthető, hogy vége a járványnak, mert a járványtanban két összefüggő esetet is járványnak tekintenek,
  • az étel/ital automaták kezelőfelülete általában sima, ezen nehezebben tapadnak meg a kórokozók, a működtetőnek rendszeresen fertőtlenítenie kell, a használók részéről lehet megoldás, hogy zsepivel/kesztyűben érnek hozzá, vagy közvetlenül utána fertőtlenítik a kezüket,
  • a 37 éves elhunyt kontaktjait azonnal szűrni kezdték.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares