Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából – mondta a Hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő.

Több mint 300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet. Ez azt jelenti, hogy egy gép átlagára 18,7 millió forint volt – ezek az adatok Menczer Tamás külügyi helyettes államtitkár szerdai interjújából derültek ki. Ugyanabban az interjúban azt is elmondta, hogy „aki a védekezést támadja, emberéleteket kockáztat”.

Orbán Viktor áprilisban arról beszélt, hogy szakértők szerint mintegy 8000 lélegeztőgép kellhet a koronavírus-járvány csúcsán (akkor mintegy 2500 volt itthon). Az operatív törzs – Menczer elmondása szerint – 10 ezer gép beszerzését javasolta, a kormány pedig a biztonság kedvéért 16 ezer gépre kötött szerződést. Gulyás Gergely egy áprilisi Kormányinfón arról beszélt, hogy több mint 15 ezer gépet rendeltek, mert nem tudni, mennyi fog beérkezni, és biztosan legyen 8000. Ezek szerint mind beérkezett, vagy úton van.

A beszerzés átláthatatlan, az eddig nyilvánosságra került információmorzsák alapján csillagászati árat fizettünk a gépekért, csak nem tudni, hogy ezért – autós hasonlattal élve – inkább Trabantot vagy Mercedest vettünk-e. A külügy azt sem mondja meg, mennyi gép volt használhatatlan – írja a Hvg.hu. Kínából érkeztek a gépek.

Mindössze két szerződés került nyilvánosságra, ezeknél 9,4 millió és 5,7 millió forintos átlagár jön ki.

A Magyar Hang tárta fel, hogy olyan gépek is érkeztek intenzív osztályokra, amelyek invazív ellátásra alkalmatlanok, valójában főleg otthoni használatra szánt légzést segítő berendezések, ráadásul a WHO ajánlásainak sem feleltek meg. Ezek jóval olcsóbbak, 1–1,5 millió forint között lehet az áruk.

Egy 2009-es közbeszerzésnél 6,3 millió forintos árat talált a lap, de a gépbeszerzésben érintett, illetve más, a piacra rálátó, névtelenséget kérő forrásaik kivétel nélkül arról beszéltek, hogy a nagy kereslet miatt a kínai partnerek emeltek az áron, a 2-3-szoros ár sem volt ritka, sőt, 20 milliós gépek is előfordultak. „Szabályos élet-halál harc volt” – mondták.

Egy egészségügyi szakértő szerint a kormány a járvány elején pánikolt, és biztosra akart menni, azt azonban nem érti, hogy idővel, mikor már látszott a vége, miért nem mondott föl szerződéseket.

A felesleget a kormány eladja, Menczer szerint Ázsiából és Afrikából is vannak érdeklődők. A Hvg-nek nyilatkozó szakértő szerint viszont valószínűleg jóval kevesebbért lehet majd továbbadni őket.

Gulyás Gergely azt mondta csütörtöki Kormányinfón a lap kérdésére, hogy a végén el kell számolni, de nem az a fő mérce, hogy keresett vagy vesztett rajta az ország.

Ismert, 100 beteg sem volt egyszerre lélegeztetőgépen itthon.

(magyarhang.org/hvg.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares