Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A 24.hu cikke alapján úgy tűnik, a kormány tovább bünteti az ellenzéki településeket. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábban azt mondta, egyetlen jó ötlet sem marad támogatás nélkül, és szigorúan szakmai szempontok alapján döntenek a források elosztásáról. Az online lap birtokába került adatok azonban azt mutatják, hogy egyetlen ellenzéki vezetésű önkormányzat sem pályázott a darabonként akár több száz millió forintos vagy milliárdos összegű egyedi támogatásra. Fideszes önkormányzatokat viszont bőven találni a kedvezményezettek között. A 23 önkormányzati pályázó közül 15 kormánypárti vezetésű, a többi független. (Kiemelt fotó: a Makóra tervezett szálloda látványterve.)

A kormánypárti irányítású Kaposvár, Zalaegerszeg és Makó például szállodatervezésre kért és kapott összesen kis híján félmilliárd forint állami támogatást tavaly:

  • Kaposvár a konferencia- és wellnesshotel fejlesztésének terveire gyűjtött be 120 millió forintot. A Szita Károly vezette önkormányzat egy 120 szobás négycsillagos superior szállodát álmodott meg, ami közvetlen összeköttetésben lesz a gyógyfürdővel.
  • Zalaegerszegen a városban felépült járműipari tesztpályához kapcsolódóan állami beruházással új négycsillagos üzleti és konferenciahotelt építenek a korábbi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ helyén, ennek előkészítésére ment 200 millió forint.
  • Makó „szállodatervezésre” kapott 150 millió forint egyedi támogatást. Vélhetően a Hagymatikum szomszédságában épülő négycsillagos szállodára.

Ezek azonban nem a legnagyobb összegek. A nem meglepő módon jól értesült

Felcsút Fideszes vezetése például másfél milliárd forintot kért az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére.

A lap megkereste Mészáros László polgármestert, hogy megtudják, megkapták-e már a támogatást, de a városvezető nem válaszolt levelükre.

Nyíregyháza az Aquarius Élményfürdő fejlesztésére igényelt 3,4 milliárd forintot, egy előterjesztés szerint az önkormányzat a Magyar Turisztikai Ügynökség Egyedi Ügyek Irodájához nyújtotta be a pályázatát 2018 decemberében. Nem tudni, létezik-e ilyen irodája az MTÜ-nek, de az előkészítést (ugyancsak 15 millió forinttal) támogatta az ügynökség.

Szakmai szempontok alapján, egy szakmai grémium segítségével, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának döntése alapján ítélik oda az egyedi turizmustámogatásokat

– derült ki az ügynökség válaszából, azt azonban a 24.hu adatigénylésére sem árulta el az MTÜ, hogy kik a tagjai a grémiumnak, és azt sem tudni, közelebbről milyen szempontok alapján születnek a döntések.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares