Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Öt év börtönre ítélte a volt francia kormányfőt (2007-2012) egy párizsi bíróság – ebből kettőt le kell töltenie, a maradék végrehajtását felfüggesztette a törvényszék. Francois Fillont közpénzek elsikkasztásában találta bűnösnek a testület. A politikusnak 375 ezer euró pénzbüntetést is meg kell fizetnie.

Fillonról még 2017-ben, az elnökválasztás előtt derült ki, hogy 1982 óta alkalmazta a parlamentben a feleségét, aki férje első képviselői mandátuma óta kapott közpénzeket, az általa megrendelt tanulmányokért és missziókért.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség 2017 január végén egy lapértesülés alapján indított eljárást az elnökjelölt feleségének és gyerekeinek tisztázatlan parlamenti foglalkoztatása miatt. Penelope Fillon 1986 és 2013 között – kisebb szünetekkel – felváltva állt férje és annak utóda alkalmazásában asszisztensként, amiért összesen nettó 680 ezer eurót kapott, havonta átlagosan nettó 3600 eurót, de munkát cserébe nem végzett.

A konzervatív politikus ügyvédje szerint Fillonék összeesküvés áldozatai, “a nyilvánvalóan tisztességtelen határozat ellen fellebbeznek, ügyfelei épp most teszik ezt meg, és új tárgyalás lesz. Új tárgyalásra van szükség ahhoz, hogy megértessük néhány emberrel az összes körülményt 2017 óta. Bemutassuk a vizsgálat megindításának abszurditását, a nyomozás furcsaságait, és a vizsgálat lezárásának meglepő fordulatait” – közölte.

A 2017-es botrány véget vetett a sokáig győzelemre esélyes Fillon politikai karrierjének, a befutó pedig a centrista Emmanuel Macron lett.

(MTI/euronews nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá