Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A köznevelési törvény szerint nyolc gyermek kell, hogy az illetékes tankerületi központ alsó tagozatos iskolát működtessen. Ősszel kilencen iratkoznának be a helyi óvodából – közölte Dr. Putz Anita.

A polgármester tájékoztatása szerint 14 nagycsoportos óvodás van jelenleg a falunban. Ebből 5 gyermeket irattak be a mártélyi tagintézménybe, 5 gyermeket Hódmezővásárhelyre,, 4 gyermeket pedig a szüleik itt tartottak.

Azon a településen, ahol legalább nyolc óvodáskorú vagy nyolc alsó tagozatos korú gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fennmarad, továbbá ha a szülők ezt igénylik, óvoda esetében a települési önkormányzat, alsó tagozat esetében a települési önkormányzat kezdeményezésére az illetékes tankerületi központ a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról.”

– szól a közigazgatási törvény. Eszerint Mártélyon iskolát igenis a tankerület köteles fenntartani.

– A napokban szolidaritásból több kistérség és falu vezetője, intezményfenntartója, tanára keresett meg, hogy kifejtsék, hogy náluk is hasonló vagy alacsonyabb diáklétszámmal működtetnek iskolát a tankerületek és szó sincs bezárásról, átszervezésről – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: ,,az én dolgom, hogy a mártélyi gyermekek iskolájának biztosításáért küzdjek, és teszem ezt addig, amíg sikerrel nem járok.”

Mint arról beszámoltunk: a lemondott tankerületi vezető még döntött a mártélyi iskola bezárásáról. Hogy ez ne történjen meg, figyelemfelhívó céllal futva mentek Mártélyról az Emberi Erőforrások Minisztériumáig. A Minisztérium közlése szerint viszont ,,a településen élő 14 elsős korú gyermekből mindösszesen 5 főt írattak be a mártélyi iskolába, és ez folyamat már évek óta ismétlődik.” A legutolsó információk szerint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola telephelyet létesítene Mártélyon.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá