Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A 2016/2017-es és a 2018/2019-es tanévben is kevesebb gyerek volt, mint most, amikor erre hivatkozva zárják be az iskolát – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A tankerület létszámra vonatkozó nyilatkozatok miatt közadatigénylést adott be az oknyomozó portál az EMMI-nek. Ebből jól látszik, hogyan változott a mártélyi iskolába járó gyerekek létszáma: már évekkel ezelőtt drasztikusan lecsökkent.

 

A mártélyi iskolát a szegvári gyerekek is választhatták 2014-ig, a 2015-től viszont a felső tagozatot elvitte a KLIK hódmezővásárhelyre – ami ellen az akkori polgármester, Borsos József sem tiltakozott. A számokból egyértelműen látszik, hogy a 2016/2017-es és a 2018/2019-es tanévben is kevesebb gyerek volt, mint most, amikor erre hivatkozva zárják be az iskolát.

Mártélyt 2014-től Borsos József Albert vezette, aki ugyan függetlenként indult, de a helyi Fidesz elnöke volt.

Az ősszel megválasztott polgármester, Putz Anita az Átlátszónak azt mondta: szerinte az iskolabezárás a pártoktól való függetlenségének szól. “1300 fős településen nem lehet pártfolitikát érvényesíteni, itt akit megválasztanak, mindenkit kell képviselnie, pártállástól függetlenül”. “Több száz településen nincs meg a létszám, és ez az oktatási statisztikából derül ki. Nem adjuk fel, a falu 80 százaléka támogatja az ügyet, tudják, ez a település sorsát is meghatározza. És olyanok is mellénk álltak, akiknek a gyerekeik nem helybe járnak iskolába” – árulta el a polgármester.

A mártélyiak az ombudsmanhoz fordultak.

Az Átlátszó teljes cikkét itt lehet elolvasni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá