Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Kijött az új Magyar Közlöny, benne az iskolaőrökre vonatkozó szabályokkal – írja a hvg.hu. Részletesen meghatározzák az iskolaőrök alkalmazási feltételeit, ruházatukat, igazolványukat, egészségügyi és pszichológiai alkalmassági feltételeiket, de azt is, hogy hány fekvőtámaszt kell tudniuk megcsinálni és mennyi időt alatt futni az 1500 métert. Tetoválást nem viselhetnek és a sajtónak nem nyilatkozhatnak.

Az iskolaőrök igazoltathatják “a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt”, szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt és rendőrbotot alkalmazhatnak akár kiskorúakkal szemben is, ha az illető “biztonságot sértő vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke” indokolttá teszi, de ütni és rúgni nem szabad.

„Súlyosabb korlátozással, illetve sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz akkor alkalmazható, ha a kisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással járó kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezetett eredményre, vagy sikere eleve kilátástalan.”

Az iskolaőrnek szolgálati elöljárójának, tehát a megyei/budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tennie. Eszerint az iskolaigazgató vagy a tanárok felé nem tartozik beszámolóval, a lap szerint a rendeletből nem is derül ki, hogy pontosan milyen kapcsolatban áll az iskola vezetőivel és pedagógusaival. A képzésükről kiadott jogszabály ezzel szemben tartalmazza azt, hogy meg kell tanulniuk, milyen módon támogassák a tanárok, oktatók munkáját.

Mint arról beszámoltunk, a makói Návay iskolában is lesz iskolaőrség.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá