Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Egy kormány képviselőinek sajtótájékoztatójában általában lehet kérdéseket feltenni, kivéve ha Magyarországon van az ember. A külgazdasági és külügyminiszter idegszálait látszólag rendesen megdolgoztatta a nemzetközi hírügynökség, a Reuters újságírója – vette észre a zsúrpubi.hu.

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban portugál hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatót. Az esemény izgalmát az a téma szolgáltatta, hogy miközben a Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet szerint Magyarországon a második legrosszabb a sajtószabadság helyzete az EU-ban, az Index főszerkesztőjét is leváltották.

Így egyre nagyobb az aggodalom a magyar sajtószabadságot illetően, ön hogyan reagál ezekre? Illetve Magyarország szabad országnak tekinthető-e, ha nincs sajtószabadság?

– tette fel a kérdéseit a nemzetközi hírügynökség újságírója.

Nem biztos, hogy jól értettem a kérdését – fakadt ki kapásból Szijjártó, akinek az idegszálait látszólag rendesen megdolgoztatta a Reuters. Ő nem ehhez szokott hozzá. Azt ezt követő monológja pedig minimum sajtótörténeti kuriózum:

Én ezt visszautasítom! Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe? Nem tudom, hogy ez Németországban vagy Portugáliában elfogadott dolog lenne-e, de Magyarországon biztosan nem. Ami a magyarországi sajtószabadság helyzetét illeti: állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérdezem, hogy mondjanak egy konkrét esetet! Mikor nem írhatta le az újságíró azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg akadályozza meg, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen. Kedves hölgyem, Magyarországon ön nem tud megnevezni egyetlen olyan szegmenst sem a médiában, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető. A legnagyobb internetes újság, a legnagyobb politikai napilap, a legnagyobb televíziós csatorna, a legolvasottabb hetilap masszívan kormányellenes. Van-e esetleg más kérdés ezzel kapcsolatban?”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares