Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, a párt elnöke írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz a témában, Pintér Sándor belügyminisztertől kapott tömör választ.

A jobbikos politikus kérdésében kifejtette, hogy a koronavírussal összefüggő kormányzati intézkedések nem kímélték a helyhatóságokat sem, eklatáns példa erre a gépjárműadó bevételek elvonása volt. Tette a kormány ezt annak ellenére, hogy előre látható volt az egyéb önkormányzati bevételek jelentős megcsappanása is.

Hozzátette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal július 7-én közzétette az ipari termelésre vonatkozó májusi gyorsjelentését, ennek lényege szerint az ipari termelés volumene 30,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbi bázistól.

Nyilvánvaló, hogy a kiesés nemcsak az érintett gazdálkodó szervezeteket érinti, hanem az önkormányzatokat is, hiszen tavaly 827 milliárd forint bevétel folyt be ebből az adónemből

– fogalmazott Jakab Péter.

Említette továbbá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmára vonatkozó gyorsjelentését is publikálta. Eszerint:

„2020. májusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégek által eltöltötteké 86%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az összes vendégéjszaka 88%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 93%-kal kevesebb volt.”

Vagyis, a másik jelentős adónemből, az idegenforgalmi adóból származó önkormányzati adóbevételek is lényegében lenullázódtak – tette hozzá a Jobbik elnöke.

Mindez azonban Pintér Sándort nem hatotta meg, aki Orbán nevében válaszolt. Többek között azt, hogy 10 éve kifizették az önkormányzatok 1400 milliárdos adosságállományát. Bár azt nem tudni, ennek mi köze a jelen helyzethez. Aztán elmondta, hogy a jövő évi költségvetés olyan kiválóan lett kialakítva (már júniusban), hogy bőven jut elég pénz a településeknek. Ami pedig az elvonásokat illeti: nem érte őket kár a pandémia alatt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá