Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A TRENECON COWI Tanácsadó és Tervező Kft. és a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. több településfejlesztési koncepciót is készített az elmúlt évek során a makói önkormányzatnak. Mindegyikben megjelenik a csapadékvíz elvezetés problémája, de 2015. óta nem történt előrelépés.

A legelső, 2015-ös azt írja: a belterületi vízrendezés kifejezetten önkormányzati feladat. A csapadékvíz-elvezető csatornák a 60-as évektől kezdve kezdtek épülni a városban, de a hálózat bővítése most is időszerű. Kiderül, a csatornák mindössze 10%-a zárt, a fennmaradó 90%-a pedig nyílt kialakítású. 40%-ban burkoltak, míg a burkolatlan, földmedrű csatornák aránya 60%. Az öt évvel ezelőtt készített dokumentum megállapítja,

a meglévő csatornarendszer teljes felújításra, több helyen átépítésre szorul. A belterületen összegyűlt csapadékvíz a befogadó csatornák elhanyagolt állapota miatt csak lassan, gyakran visszaduzzadva tud lefolyni.

Ugyanezt olvashatjuk a 2018-as és a 2019-es elemzésekben is.

Öt év alatt tehát nem történt változás a csapadékvíz-csatornákkal, de legalább lehetett vele kampányolni a tavalyi választáson.

A tavalyi elemzés megemlíti azt is, hogy a város csapadékvíz csatornáinak fő befogadója a Nagyér csatorna. Hozzáteszik:

,,részben a vizek mennyiségének növekedése miatt, részben pedig a karbantartások elmaradása miatt a főgyűjtő‐csatorna rekonstrukcióra szorul.”

Ismereteink szerint a dr. Buzás Péter vezette önkormányzat évente 100-150 milliót költött az esővíz csatornák építésére, az adatokból az látszik, hogy a fideszes városvezetés semennyit.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares