Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A Népszava cikke szerint hat olyan megye is van az országban, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet a Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő (NEAK) finanszírozási listája alapján. Több mint kétmillió embert érint a probléma.

Hat megyében nincs közfinanszírozott 24 órás fogászati ügyelet: Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna, és Veszprém.

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a lapnak elmondta, hogy más megyékben sem egyszerűbb a helyzet, mivel az ügyeletet az alapellátás részeként az önkormányzatoknak kellene megszervezniük, a biztosító viszont nagyon kevés pénzt fizet a feladatra.

A fogászatot körülbelül 1400 forintos óradíjból kellene megszervezni, és ebből a pénzből kellene fizetni a fogászati anyagot, az asszisztencia és az orvos bérét, rezsiköltségeket, takarítást. Mivel ez lehetetlen, az önkormányzat vagy mélyen a zsebébe nyúl, vagy pedig nem tud ügyeletet biztosítani.

A Népszava cikke szerint a legtöbb helyen a hétvégén, vagy ünnepnapokon néhány órás ügyeletet szerveznek, viszont a törvény szerint folyamatos ügyeleti ellátást kellene biztosítani.

A fogorvosi közösségi portálokon elérhető információk szerint a megyei jogú városokban az önkormányzatok bruttó 2300 és 8000 forint közötti óradíjáat fizetnek az ügyeletért az egyes fogászati vállalkozásoknak, a szakemberek szerint egy előírás szerint fenntartott fogorvosi ügyelet a legóvatosabb becslések szerint is évente 50-60 millió forintból hozható ki.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá