Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Júniusban 67 ezer kórházi ágyból csupán 38 ezren ápoltak beteget a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő) friss adatai alapján – írja a hvg.hu.

Ez 52 százalékos kihasználtságot jelent, ami a rehabilitációs ellátásban még alacsonyabbnak mondható. A fent közölt adatok annak tükrében nem meglepőek, hogy április elején a koronavírus-járvány miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának az utasítására a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadították. A NEAK kiemeli, hogy a vírus helyzet kedvező alakulása miatt május 4-étől az egészségügyi ellátásokat fokozatosan visszavezették, így május 18-ától a COVID 19 fertőzöttek számára elkülönített ágyak egyharmadán már nem koronavírusos betegeket láttak el.

Az adatok szerint a mélypont egyértelműen a május volt, amikor is összesen 27 ezer ágy volt foglalt. A krónikus ellátásban is hasonló helyzet volt, ott a februári 85 százalékos kihasználtsághoz képest júniusban az ágyak 52 százaléka volt foglalt, bár a májusi mélyponthoz képest, ami 40,8 százalék volt, emelkedést tapasztalhatunk.

A rehabilitációs ágyak számai már csak azért is érdekesek, mert ezek miatt robbant ki nagy botrány, miután többen is jelezték a vészhelyzet kellős közepén, hogy az ápolásra szoruló családtagjaikat az ágyfelszabadítás érdekében hazaküldték.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares