Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Több mint ötmilliárd forintot költött a rendőrség a határzárat védő járőrök fizetésére, mint kiderült uniós pénzből – derítette ki a Népszava.

A lap szerint a kormánypárt szerény százmilliós eurós határvédelmi támogatást hallgatott el. Pedig korábban azt állították, hogy Brüsszel csak a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több mint egy százalékát – 20 millió eurót – térítené meg Magyarországnak.

A Népszava rámutat: azt már tudni lehetett, hogy a brüsszeli forrásból kizárólag a szerb-magyar határszakaszon dolgozó rendőrségi és honvédségi állomány féléves munkáját lehetett támogatni – arról azonban sem a rendőrség, sem a Honvédelmi Minisztérium sem számolt be, hogy a (támogatás idején 6,6 milliárd forintnyi) keretből hány katona és rendőr, biztonsági őr munkadíját, pótlékait fizetik ki.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel fordult a Honvédelmi miniszterhez, azonban a tárcavezető semmilyen érdemi információt nem árult el. Ám, az ORFK már jóval közlékenyebb volt.

2019. január 1. és 2020. június 30. között mintegy 5,6 milliárd forintot költöttek a projekt terhére, és ebből összesen 2 423 685 óra normál és túl-szolgálatot fizettek ki az ország minden részéből a déli határzónába telepített rendőröknek, határvadász egységeknek

– írták a Népszavának adott válaszukban.

Vagyis az uniós támogatás túlnyomó részét a rendőrség használta fel, és csak mintegy egymilliárd forint juthatott belőle a költekezést “titkoló” honvédelmi tárcának.

Bár a kormány folyamatosan hangsúlyozta, hogy Brüsszel nem akar pénzt adni a magyar határvédelemre, a közbeszerzési értesítő, és az uniós támogatást szerényen, de mindig feltüntető rendőrség folyamatosan cáfolta a magyar kormány állításait, hiszen például márciusban az uniós pályázati oldalról derült ki az is, hogy az ORFK 67 darab terepjárót vásárolhatott 1,2 milliárdért – az összeg 80 százalékát az EU Belső Biztonsági Alapja, 20 százalékát a magyar belügyi tárca állta. De az unió keretéből, szintén a Belső Biztonsági alap forrásaiból fejlesztik a rendőrség biometrikus adatokat is rögzítő határregisztrációs rendszerét, bruttó 1,4 milliárd forintból.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares