Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

A Reuters beszámolója szerint vasárnap az ország történetének eddigi legnagyobb demonstrációja zajlott, Minszkben 200 ezer ember gyűlt össze. Az állami televízió dolgozói sztrájkolnak. Lukasenka bejelentette, hogy kész a hatalom megosztására és az alkotmány módosítására, az ellenzék elnökjelöltje, Tyihanovszkaja egy tisztességes választásig vezetné az országot. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter roppant óvatos Facebook-bejegyzésekkel reagál a helyzetre. (Kiemelt fotó: Twitter.)

 

Egyre nehezebb erőből lenyomni a belarusz tüntetéseket, a Reuters beszámolója szerint vasárnap az ország történetének eddigi legnagyobb demonstrációja zajlott, Minszkben 200 ezer ember gyűlt össze. A hangulat ünnepélyes volt, komolyabb rendőri jelenlét nélkül.

A jelek szerint erősen elcsalt elnökválasztás óta minden nap tüntetéseket tartanak, a hatóságok az elején kőkeményen léptek fel, közel 7 ezer embert tartóztattak le, halálos áldozat is van.

Minszkben tegnap Aljakszandr Lukasenka melletti szimpátiatüntetés is volt, sajtóhírek szerint ezen kötelezővé tették a megjelenést az állami szektor dolgozóinak, vidékről úgy buszoztatták fel őket, de még így is kevesebben voltak, mint az ellenzéki megmozduláson. Lukasenka nem hajlandó sem távozni, sem új választásokat kiírni, de elmondása szerint nyitott az azonnali reformokra.

,,Nem lesznek új választások”

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn közölte, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására.

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.

Lukasenka ugyanakkor megerősítette, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást.

“Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások”

– szögezte le az országot 26 éve irányító egykori termelőszövetkezeti elnök.

Az ellenzéki jelölt egy tisztességes választásig vezetné az országot

Szvetlana Tyihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje Litvániából küldött Youtube-üzenetében jelentette ki, hogy

kész vagyok ebben az időszakban magamra venni a felelősséget nemzeti vezetőként.

Ebben az időszakban a hitványság áll szemben a hősiességgel, a kétségbeesés a bátorsággal, és a szerelem az árulással

– mondta a videóban.

Tyihanovszkaja szerint a tüntetéseken elhunytak nevét egyszer utcák fogják viselni. Elismerte, hogy nem tervezett politikai pályára lépni:

„Sosem akartam politikus lenni, de a sors úgy határozott, hogy az önkénnyel és a törvénytelenséggel való ellenállás legelső sorában találtam magam. A sors akarta ezt, és önök – önök, akik hittek bennem, és akik erőt adtak nekem, és minden percben felvillanyoz az önök bátorsága, önszerveződése.”

Tyihanovszkaja szerint az átmeneti időszak, amelyet ő vezetne, arról szólna, hogy megteremtsék az új, szabad, tisztességes és átlátható elnökválasztás jogi alapjait.

A fehérorosz köztévé a semmit sugározza

A Financial Times oroszországi tudósítója, Max Seddon Twitterén osztott meg egy rövid videót a fehéroroszországi köztévé mai adásából, vagyis a semmiből egy részletet.

Miután az állami csatornánál sztrájkba kezdtek, nem volt ki vigye a műsort. Hanna Liubakova helyi újságíró szerint a sztrájk fontos lépés volt az ország életében, mivel sokan az állami propagandát nyomó televízióból tájékozódnak, most viszont az elnök kezében eggyel kevesebb eszköz maradt.

Szijjártó Péter valamit egyeztetett a belarusz helyzetről

A demokrácia-pusztítást, a karhatalom brutalitását világszerte elítélte már, hazánk kormányát leszámítva szinte mindenki. A magyar miniszterelnök ugyanis úgy lapít, mint az a bizonyos dolog a fűben, miközben Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter roppant óvatos Facebook-bejegyzésekkel reagál a helyzetre:

Az európai politikai közvéleményt most leginkább a belorusz fejlemények érdeklik. Tegnap hosszasan egyeztettünk Edgars…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. augusztus 13., csütörtök

Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. augusztus 16., vasárnap

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares