Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

D614G-nek nevezték el a SARS-CoV-2 vírus szóban forgó mutációját, amelyről Paul Tambyah, a szingapúri nemzeti egyetem szenior konzultánsa a Reutersnek elmondta: a jelek szerint a D614G-variáns feltűnése és terjedése egyes országokban – így az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban – egybeesik a halálozási ráták csökkenésével.

Ez önmagában nem olyan különleges dolog, a vírusokra általában jellemző, hogy a mutálódás során veszítenek az erejükből – írja a brit Daily Mail. Érdekükben áll ugyanis, hogy minél több embert fertőzzenek meg, de ne öljék meg őket, hiszen a vírusnak szüksége van a gazdatestre. A tudósok felfedezték, hogy a D614G variánsnak négyszer-ötször annyi fehérjetüskéje van, mint az eredetinek, és ezek erősebbek is. A koronavírus a tüskék segítségével főleg az alsó légutak nyálkahártyájának sejtjein tapad meg, részben az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE 2) receptor segítségével. Ez teszi lehetővé, hogy a kórokozó behatoljon a sejtekbe és megfertőzze azokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette, hogy a tudósok már februárban észlelték a mutáció jelenlétét, elsősorban Európában – ezen belül is Németországban – illetve Amerikában. Azt is leszögezték, hogy egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez a variáns súlyosabb betegséget okozna. Sőt, az olasz orvosok azt vették észre, hogy a páciensek szervezetében sokkal kevesebb vírust találnak, mint a járvány márciusi-áprilisi tetőzése idején. Úgy tűnik, hogy D614G kiszorítja az eredeti halálosabb változatot, amely elsősorban Kínában, illetve Ázsia több más országában terjedt.

A malájziai egészségügyi hatóság vezetője szerint azonban továbbra is éberségre van szükség, mert tapasztalataik szerint a D614G tízszer olyan ragályos mint az eredeti változat, és lehet, hogy ez ellen nem lesznek hatásosak a jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák. Más tudósok azonban nem aggódnak emiatt, szerintük nincs akkora eltérés a mutációk között. A SARS-CoV-2 genetikai elemzése arra utal, hogy ez a vírus nagyon egyedi, és mintegy 70 éve fejlődött ki, és csak mostanában ugrott át a denevérről az emberre. 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá