Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Több mint ezer tanár és csaknem 450 tanító hiányzik a közoktatásból, mindössze másfél héttel az iskolakezdés előtt a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldal adatai alapján – írja a Portfolio.

A portál szerint beszédes, hogy 257 találatot kapunk a „bármely szakos” kifejezésre, 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika-bármely szakos tanárt, 27 iskolában testnevelés-bármely szakos tanárt, és nagy az igény az angol tanárok iránt is. A betöltetlen állások alapján leginkább matematika, kémia és fizika szakos pedagógusokra lenne szükség, de sok intézmény venne fel azonnal testnevelő és angol tanárt is.

Korántsem csak az állami oktatás küzd tanárhiánnyal, a magániskolák is rengeteg embert keresnek: a Profession.hu álláskereső oldalon csaknem száz tanári állást hirdetnek magánintézmények országszerte.

A Magyar Hang információi szerint augusztus közepén még rosszabb volt a helyzet, akkor még több mint 2000 pedagógust kerestek a kormányzati álláskeresési portálon. 

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a helyzet még mindig tragikus, és ha a kormány nem dönt béremelésről, néhány év múlva nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, miközben fogyatkoznak a pályakezdők.

– Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó – mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Portfolio-nak. A pedagógusok „kizsigereltek”, óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet. A szakszervezeti vezető megalázónak tartja, hogy a pedagógusok fizetésének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér. Jelentős béremelkedés lehetne, ha ez megváltozna, és a mindenkori, aktuális minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését, amint ezt már sokszor kérték a kormánytól.   

– Egy gyakornok most havi bruttó 210 600 forintot keres, míg főiskolai végzettséggel és 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok 219 240 forintot, az egyetemi végzettségű szakemberek pedig 243 600 forintot kapnak. Látható, hogy ennél az akár nyolc általánost végzett, leendő iskolaőrök is többet keresnek, hiszen vidéken a bér ebben a munkakörben bruttó 220 ezer, Pest megyében és a fővárosban pedig 230 ezer lesz – tette hozzá az elnök.

Szerinte, ha a béremelésről nem dönt a kormány, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, fogyatkoznak a pályakezdők, aki pedig el is kezdi a munkát, néhány év múlva lemorzsolódik, amin a jelenlegi bérek alapján nem is lehet csodálkozni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares