Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Facebook új ellenőrzési módszert dolgozott ki, hogy csökkenteni tudja a hamis információkat tartalmazó posztokat. A hvg.hu cikke szerint úgy tűnik, a közösségi médiaóriás megfogadta a Center for American Progress (CAP) szervezet ajánlását, amely arra tette javaslatot, hogy az általuk kidolgozott módszerrel csökkentse a felületein megjelenő álhírek számát.

A CAP módszere egy olyan szoftver, ami automatikusan redukálja egy poszt elérhetőségét, ha az valamiért hirtelen nagyon sok megosztást kap. A szakértők azért emellett a megoldás mellett döntöttek, mert egyrészt az álhírek is hasonló módon terjednek, illetve, másrészt szerintük így a moderátoroknak több idejük lenne ellenőrizni egy poszt igazságtartalmát.

Az Interface kérdésére a Facebook megerősítette, hogy valóban új álhírszűrő metódust vezetnek be, arról azonban nem tudni, hogy ezt pontosan mikor vetik be.

Mint ismert, a Facebooknak rengeteg gondot okoznak az álhírek, amelyek miatt a cég mind a felhasználók, mind pedig különböző országok kormányai részéről folyamatos támadások célkeresztjében van. A közösségi oldal egy ideje a nem elégségesen működő algoritmusa mellett már a mesterséges intelligenciát is használja az álhírek ellen, inkább kevesebb, mint több sikerrel: csak az elmúlt időszakban 7 millió olyan bejegyzést törölt a Facebook, amelyek a koronavírussal kapcsolatos hamis információkat terjesztettek.

A fake news elleni küzdelem ráadásul szintet lépett, miután legalább 800 ember halt meg világszerte, sokan ugyanis annyira elhitték a pandémia elleni védekezésről szóló álhíreket, hogy például metanol, vagy más, alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt ittak annak reményében, hogy az majd megvédi őket a fertőzéstől.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares