Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Július végére csaknem 37 milliárd forinttal tartoztak a magyar kórházak a beszállítóknak. Az adósság egy hónap alatt 1,8 milliárddal nőtt – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménynek 763 millió a tartozása.

A napi.hu felhívja rá a figyelmet: bár a tavaly július végi 47 milliárdos adóssághoz képest a jelenlegi állomány tízmilliárd forinttal kevesebb, azonban az idei havi átlagos növekedés – az elmúlt két hónap visszafogott emelkedése ellenére is – félmilliárd forinttal több, mint a tavaly az első hét hónapban, amikor 4,7 milliárd volt, szemben a 2020-as 5,2 milliárd forinttal.

A beszállítók már most ugyanolyan problémákkal szembesülnek, mint az elmúlt évek nyári időszakában, miközben az intézmények vezetői széttárják a kezüket, hiszen semmiféle információ nincs a kormány adósságrendezési szándékáról

– kommentálta a friss adatokat a napi.hu kérdésére Rásky László, a beszállítók jelentős részét képvisel Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Véleménye szerint a költségvetés helyzete miatt is célszerűbb lenne egy ősz eleji részleges adósságrendezés, minthogy az év végén, vagy ne adj’ isten a jövő év elején 50-55 milliárd forintos adósságról egyezkedni és arra forrást biztosítani.

A makói-hódmezővásárhelyi intézmény tartozása egy hónap alatt 684 millió forintról 763-ra nőtt.

A fekvőbeteg-ellátásban résztvevő egyetemek közül a Szegedi Egyetemen halmozódott fel még jelentős, 1,8 milliárdos tartozás, itt júliusban 219 millió forint volt a növekedés.

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház adósságállománya 716 millióról 779-re nőtt.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares