Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az elmúlt években, kísérleti céllal kilenc léket alakítottak ki a Maros-menti erdőkben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az adatok kiértékelése jelenleg is zajlik, s úgy tűnik, az eredmények meglepetéseket is tartogatnak – közölte honlapján a nemzeti park. (Kiemelt fotó: Drahanovszki Gábor.)

A kísérlet célja az volt, hogy megtudjuk, milyen lehetőségek vannak a Maros hullámterében a természetes erdőfelújításra. Arra számítottunk, hogy az ártéri ligeterdők hazai nyár állományában kialakított lékekben a nyár viszonylag jól megújul majd. Ezzel szemben a lékekben nagy mennyiségben jelent meg a vénic szil, alkalmanként mezei szillel váltakozva. A cserjefajok közül legnagyobb mennyiségben a pionír fekete bodza és az egybibés galagonya, továbbá különböző som- és kecskerágófajok jelentek meg. Egy-egy lékben királydió is felbukkant.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a későbbi erdőfelújítások során, elegyfajként a szilfajok is számításba jöhetnek.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares