Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője arról beszélt az ATV-n, hogy még mindig karanténban van, a saját tesztjét pedig maga fizette, az első vizsgálat negatív eredményt hozott. Erre azért volt szükség, mert egy rendezvényen hosszan beszélgetett Hollik Istvánnal, akiről kiderült, hogy koronavírusos.

Az új szabályozás egyik fontos eleme, hogy nem fogadják el a hazatérő magyarok külföldről hozott tesztjeit. Farkas elmagyarázta, ez azért van így, mert nincs a világban egy akkreditált rendszer, és sokat lehet hallani arról, hogy különböző módszerrel és alapossággal zajlanak ezek a vizsgálatok. Másrészt pedig voltak visszaélések ezzel kapcsolatban az elmúlt időszakban.

A csehek, a lengyelek és a szlovákok kivételt jelentenek beutazáskor

Szeptember elsején léptek hatályba a szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon: ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés. Ugyanezen a napon a Magyar Közlönyben olvasható a magyar állampolgárok a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság területéről való beutazásáról, valamint a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság állampolgárainak beutazásáról szóló kormányrendelet.

A V4-re tehát ez alapján az alábbi szabályok vonatkoznak:

  • magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja részére felmentést ad, ha Magyarország területére a Cseh Köztársaság, a  Lengyel Köztársaság vagy a Szlovák Köztársaság területéről lépett be
  • valamely ezen állam területén található szálláshelyen a hazaérkezése napját megelőző napra ennek a kormányrendeletnek a hatálybalépését megelőzően szállásfoglalással rendelkezett, és
  • a hazaérkezését követően Magyarországon egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
  • ha pedig valaki a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, illetve a Szlovák Köztársaság állampolgára, akkor beléphet Magyarország területére, ha igazolja, hogy valamely magyarországi szálláshelyen legkésőbb 2020. szeptember 30. napjáig legalább egy napra foglalással rendelkezik, és a foglalás e kormányrendelet hatálybalépése előtt történt, és a belépést megelőző 5 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

A Közlönyben olvasható kormányrendelet 2020. szeptember elsején, 9 órakor lépett hatályba 1 hónapos időtartamra, ugyanis 2020. október 1-jén hatályát veszti.

(ATV/Alfahír)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá