Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Átvilágították a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványt, melyet 2006-ban alapított az önkormányzat azzal a céllal, hogy havonta 3.600 Ft összeggel támogassák azokat a fiatalokat, akik Hódmezővásárhelyen születtek, végig itt éltek, és itt szeretnék megvenni első lakásukat. 2007-től havonta 4.000 Ft-ra emelték az összeget. Ezeket viszont nem utalta az önkormányzat a VÁFIKA számlájára, az évek alatt a közalapítvány céljainak megvalósulását segítő utalás nem történt – derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet a héten tartott Krupiczer Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Szabó Margit alelnök.

Krupiczer Ferenc elmondta, ha a támogatásokat ki akarják fizetni, akkor 1.849.842.000 forintnak kellene a számlán lenni, ehhez képest jelenleg 62 millió forint van. 2024-ben a hiány 1.787.842.000 Ft lesz.

A jelenlegi kuratórium számos hibát és szabálytalanságot tárt fel:

  • 2012-ben módosították az alapító okiratot, mely szerint csak rászorultsági alapon lehet kifizetéseket teljesíteni. Így gyakorlatilag senki nem kaphat támogatást, hiszen a szociális alapon történő kifizetés ellentétben áll azzal, hogy valaki lakást vásároljon.
  • Nem található nyoma a számadásnak, pedig ezt a számviteli törvény előírja.
  • Eltűnt a házipénztár
  • Mivel a korábbi városvezetés nem utalta a szükséges támogatásokat, egy idő után pénz helyett ingatlanokat adtak az alapítványnak (Kinizsi u. 8., Kinizsi u. 10., Petőfi u. 27.). Az ingatlanok egy részét bérbe adta a VÁFIKA, de a bérleti díjak nem folytak be. Egyes ingatlanok esetében jogtalan használat, nem érthető bejárási és szolgalmi jog megítélése, más ingatlanok esetében hirtelen áron aluli eladás, vagy részletfizetési lehetőség megadása történt – sokszor a teljes összeg nem érkezett be. Akad olyan ingatlan is, amelyet a VÁFIKA rendelkezésére bocsátott az akkori önkormányzat, majd később ingyenes használatra bocsátotta a Honvédelmi Minisztérium számára.
  • Krupiczer Ferenc említést tett egy olyan ingatlanról is, amelynek megvásárlását jegyzőkönyvezett megbeszélés előzte meg, ennek során Kovács Pál a kuratóriumnak levezette, hogy mennyivel jobban jár a VÁFIKA, ha nem bankba teszi a pénzét, hanem megvásárolja ezt az ingatlant. Azt állította, hogy egy budapesti székhelyű kft tulajdona, melyet a Zsigmondy Zrt. bérel, és havonta 660.000 Ft bérleti díjat fog fizetni a VÁFIKÁNAK. A Zsigmondy Zrt. nem fizetett, több mint 4,8 milliós tartozással szállt ki a bérleményből 2012. december 19-én.
  • Találtak dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy a VÁFIKA 37 milliós kölcsönt adott az önkormányzatnak 15% kamatra. Ez az összeg azóta sem került vissza a VÁFIKA-hoz.
  • Találtak egy bankszámlát, amelyen pénzmozgás nem történt, viszont jelentős mínusszal kapták meg.
  • -Több százezer forint büntetést kellett fizetni a NAV felé az évek során, az ÁFA bevallások elmaradása miatt.
  • Biankó utalási megbízásokat találtak.

Szabó Margit a VÁFIKA jelenlegi alelnöke elmondta, hogy az alapítvány működése egy furcsa piramisjátékra emlékezteti, mert úgy tűnik a cél nem a gyerekekről való gondoskodás volt, hanem hogy minél kevesebb pénz beadásával, minél több pénzt tudjanak kivenni.

A VÁFIKA vezetése jogi lépéseket fog tenni.

Az esedékes kifizetések 2024-ben várhatóak, több mint 2 ezer egykori babát érint majd. 

A korábbi elnök Bán Csaba megbízatása 2018. július 30-án szűnt meg, az őt követő alelnök, dr. Havasi Katalin megbízatása 2019. február 6-án.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares