Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A letelepedésikötvény-biznisz az előző ciklusban komoly politikai vihart okozott, azonban hiába a számtalan, például nemzetbiztonsági kockázatokra figyelmeztető kritika, a Fidesz-KDNP megúszta a Rogán Antalhoz köthető letelepedésikötvény-program utáni politikai felelősségre vonást.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam, a magyar adófizetők elkerülhetnék a kölcsön visszafizetését.

Hiába titkolták, Demeter Márta közérdekű adatkikérése után az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) végül közölte a vonatkozó számokat.

Eszerint csak 2020-ban 335.850.000 eurót, azaz 120,234 milliárd forintot kell visszafizetni a kötvényeket forgalmazó, offshore hátterű cégeknek.

Demeter Márta / ÁKK

A legtöbbet a Hungary State Special Debt Fund zsebelte az államtól, 250,550 millió eurót (mai árfolyamon több mint 89,6 milliárd forintot).

“Ez az a cég, hongkongi helikoptertúrát szervezett Habony Árpádnak, és amelyik kötvényenként 5.000 euró, mai árfolyamon közel egymillió-nyolcszázezer forint jutalékot adott annak az ügyvédnek, aki Rogán Antal és Habony Árpád ügyeiben szokott eljárni és akit a sajtó Rogán Antal bizalmasaként jellemez”

– idézte fel az ellenzéki országgyűlési képviselő.

Ez a cég, 2020-at is beleszámolva, az elmúlt 3 évben legkevesebb 246 milliárd forintot kap a magyar államtól.

A 2020-as listán második helyén az Arton Capitals áll a maga majd 16 milliárdjával (44.550.000 euró). Az Arton kapcsán érdemes megjegyezni, hogy továbbra sem sikerült meggyanúsítani senkit a budapesti irodájuk kirablásával.

A VolDan Investments Limited Oroszországban értékesítette a letelepedési kötvényeket, idén több mint 10 milliárddal (30,5 millió euró) forinttal számolhat.

A letelepedési kötvények után már 2018-ban és 2019-ben is fizetnie kellett a magyar államnak – az adófizetők pénzéből. Ezeket az adatokat is megszerezte Demeter Márta.

  • 2018-ban 107.500.000 eurót,
  • 2019-ben 445.500.000 eurót.

Tehát több száz milliárd forintról beszélünk. 

Demeter Márta / ÁKK

Egyébként azt Tállai András pénzügyminiszter-helyettes is elismerte, semmilyen garancia nincs arra, hogy ezeket az összegeket az offshore cégek aztán kifizetik a programot kihasználó külföldi állampolgároknak. De az sem biztos, hogy az ügyfelek egyáltalán perre mennének, hiszen a lényeg az volt, hogy bejussanak az Európai Unióba.

A biznisz során 20 ezer bevándorló kapott élethosszig tartó letelepedési engedélyt.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá