Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Müller Cecília az Operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a reggeli adatok ismertetését követően arra figyelmeztetett, hogy a második hullám felszálló szakaszában vagyunk, ezért aki légúti tüneteket érez magán, láza van, semmiképp ne menjen közösségbe, ez igaz a gyerekekre is, illetve maszkot kell hordani ott, ahol az kötelező. (Kiemelt fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Az országos tiszti főorvos olyan élethelyzeteket is kiemelt, amelyekre ugyan nem tért ki a jogalkotó, de a járvány lassítása érdekében ezek esetében is ajánlott a maszkviselés: a sorbanállásnál, a liftben, a taxiban, az idősember látogatása során mások otthonában, esküvőn a menyasszony köszöntésekor

(a menyasszonytáncot nem ajánlja),

illetve sporteseményen – ott szükséges a másfél méteres távolságtartás is.

Felidézte, hogy tegnap Kásler Miklós humánminiszter videómegbeszélést tartott a kórházigazgatókkal, amelyen megbeszélték az aktuális kérdéseket. Abban egyeztek meg, hogy az egészségügyi rendszert jól felkészítették.

Jelenleg 53 százalékos az ágykihasználtság, az üresen álló 47-nek a 20 százalékát kell fenntartani a koronavírusosoknak – közölte. Továbbra is három budapesti kórház, a Dél-Pesti, a Szent János és a Korányi látja el a betegeket, de ha kell, bevonnak vidéki intézményeket is. A lényeg, hogy legyenek “tisztakórházak”, ezért senki ne lepődjön meg, ha nem a területéhez kapcsolódó helyen kezelik – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, a szennyvízvizsgálatból 7-10 napra lehet előre jelezni a megbetegedések emelkedését.

Müller Cecília szerint a maszk, amit az utcán használunk, nem minősül veszélyes hulladéknak. Ha már nem használjuk, tegyük be egy zsákba 48 óráig, és mehet is bele a kommunális hulladéktárolóba – mondta el arra a felvetésre, hogy például az iskolák mit kezdjenek a maszkokkal.

“Őszintén remélem, hogy mindenki reagált”

– válaszolta arra, hogy hány egészségügyi szolgáltató válaszolt arra a levelére, amelyben az átvezényelhető egészségügyi személyzetről kérdezett Müller Cecília. Szerinte készen kell állni, hogy az egészségügyi dolgozó bármikor átirányítható legyen.

Müller Cecília szerint szerencsére nem jellemző, de van most is olyan fiatal a lélegeztetőgépen, aki korábban jó egészségnek örvendett. Rengeteg tapasztalat összejött, sokkal nagyobb eséllyel gyógyulhat meg. nem jellemző, de jelen van.

A háziorvosok telefonos rendelése kapcsán arról beszélt, hogy csak akkor kezdődik a kontaktkutatás, ha a koronavírus-gyanú beigazolódik. Ugyanakkor, “a gyanús eset valamiért gyanús”. Egyelőre azt tanácsolta, hogy az ingyenes influenzaoltásra is telefonon jelentkezzenek az érdeklődők. 

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares