Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Nem csoda, hiszen a közel 20 ezer forintos teszt fejenkénti ára nem a magyar pénztárcáknak való.

„Alig van már térítéses vizsgálatkérés, mert a külföldről hazatérők, akik ezt a saját költségükön szeretnék elvégeztetni, kevesebben vannak, mint korábban”

– közölte Müller Cecília az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos elmondta: két fázisban történik a vizsgálat, különböző eszközökkel, gépekkel. Az első fázisban kivonják az örökítőanyagot a mintából, a másodikban pedig a kivont „pici nukleinsav-darab” szaporítása történik a kimutatás érdekében.

Ehhez különböző eszközöket vesznek igénybe, például szűrőket, de a teszt árában benne van a felhasznált energia, a rezsiköltség és a laboratóriumi személyzet költsége is. Müller Cecília hangsúlyozta: a betegség detektálása, diagnózisa szempontjából végzett PCR-tesztek ingyenesek.

Ugyanakkor ha valaki tünetek nélkül szeretné magát teszteltetni, annak 19.500 forint a költsége. A hatósági ár bevezetése előtt 30 ezer forint körül volt ez ár az országos átlag szerint (bár Makón és Hódmezővásárhelyen 96 ezer forint volt) – ha valaki ezt sem engedette meg magának, akkor a közel 20 ezer forintosat sem tudja. Ugyanakkor több magánszolgáltató kivonult a piacról emiatt, korlátozta, vagy felfüggesztette a mintavételi tevékenységét. Mindez azt eredményezte, hogy feltorlódtak a tesztelések, túlterheltek a mentősök és a laborok, a korábbi néhány napos folyamat közel két hét lett.

Az ellenzéki pártok ingyenes tesztelést követelnek, szerintük ez egyszerre segítene a koronavírus pontos megállapításában, ami a járványügyi intézkedéseket gyorsítja, és legrosszabb esetben megelőzheti a gazdasági krízist.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares