Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A kabinet reményei szerint ily módon a magyar gazdaság gyorsabban tud visszaállni arra a növekedési pályára, amelyen a járvány kitörése előtt volt – jelentette be Varga Mihály a Facebookon a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után. (Kiemelt fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

A tárcavezető elmondása szerint a könnyítésnek három alappillére van: az adócsökkentés, az adminisztráció egyszerűsítése és a befektetés-ösztönzés.

Még vonzóbb lesz a kisvállalati adó (kiva): arról már tavasszal döntött a kormány, hogy az adó kulcsa 2021. január 1-től 12-ről 11 százalékra csökken, a mostani döntés értelmében pedig a bevételi értékhatár a duplájára, 3 milliárd forintra nő.

Emellett több mint 1,5 millió államigazgatási ügy intézése válik jövőre ingyenessé – e lépéssel ötmilliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál, egyben az ügyintézés is gyorsabbá válik majd – érvelt a miniszter.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden cégnek elkészíti az áfabevallás-tervezetét 2021 második félévétől, ezzel félmillió vállalkozás mentesülhet az adókitöltési feladat alól.

A tervek szerint eltörölnék a cégek fejlesztési tartalékára vonatkozó, jelenleg 10 milliárd forintos felső határt – a remények szerint ez még több beruházást indukál majd.

A Törzs Javaslatot tesz arra is, hogy az összes járványügyi szűrővizsgálat adómentes legyen a jövőben – ezzel tesztenként több mint hétezer forint spórolható meg – mondta Varga.

Ez utóbbi megfogalmazás egyébként sokakat megzavart, de a hvg.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium tisztázta: a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs azt javasolta, hogy a magánszemélyeknek a cégek által biztosított járványügyi szűrővizsgálat mint juttatás adómentes legyen. Ez a változás eredményez tesztenként több mint 7 ezer forint adómegtakarítást a foglalkoztatónak. A hatósági árat tehát semmilyen módon nem befolyásolja a Törzs javaslata.

(hang.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares