Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az utóbbi hetekben egyre több békászó sas bukkan fel a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Az errefelé nem költő, ritka ragadozó madarak megpillantása mindig nagy élmény a természetszerető ember számára – közölte honlapján a nemzeti park. (Fotó: Szél Antal István/illusztráció.)

Nyáron is előfordul, hogy egy-egy kóborló békászó sas felbukkan a dél-alföldi tájakon, de a kora őszi időszakban erre sokkal nagyobb az esély. Ilyenkor a mezőgazdasági munkák nyomán megmozgatott talajokon, feltört napraforgó-tarlókon felszínre kerülnek a rágcsálók, ez terített asztalt jelent a ragadozó madarak számára. A magyarországi középhegységekben illetve az Erdélyben fészkelő békászó sasok mostanra már felnevelték utódaikat, nincsenek a költőhelyhez kötve, szabadabban tudnak mozogni, kóborolni.

Szeptemberben a Csanádi pusztákon már legalább heti 2-3 alkalommal észlelünk egy-egy békászó sast. Öreg és fiatal példányok egyaránt vannak köztük. Jellemzően csak nagyon rövid időre állnak meg, nem maradnak tartósan még akkor sem, ha jó a táplálkozóterület. Általában tarlókon bukkannak fel, s leginkább a földön járkálva keresik zsákmányukat. Esetenként azt is megfigyelhetjük, ahogyan ezek a nagytestű madarak futnak a pockok után. Nincsenek egyedül, a gazdag rágcsáló-felhozatal a frissen mozgatott parcellákra vonzza a pusztai ölyveket, parlagi sasokat, vércséket, rétihéjákat és a kányákat is.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares