Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A koronavírus-járvány alaposan megnehezítette a szervező Makói Román Nemzetiségi Önkormányzatot, de végül négy hónap csúszással és kevesebb résztvevővel meg tudták tartani a találkozót a Maros-parton szombaton.

A program a Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő egyik pályázatából valósult meg. Eredetileg június 6-án lett volna az Erzsébet-házban, de augusztusban a román nyelv- és hagyományőrző tábort sikerült megtartani 30 fővel, így az a hónap is kiesett. Birta Júlia Mihaéla, a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke oldalunknak elárulta, még éjfélkor is figyelte a híreket, hogy lesz-e valami korlátozás a mai naptól kezdődően, ez Magyarországon nem történt meg, viszont a román fellépőket nem engedték át a határon.

Az első elképzelés szerint hagyományos román ételeket főztek volna és bemutatták volna, a mai napon végül több mint 500 töltött káposztát főztek tölcsér alakban, román recept alapján, ami eltér a magyartól.

Érkeztek néptáncosok Gyuláról, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Dokumentációs és Információs Központjából, Deszkről a szerb nemzetiség táncosai, Földeákról, Magyarcsanádról, Apátfalváról a roma nemzetiségtől jöttek fellépők.

Farkas Éva Erzsébet Makó polgármestere, a találkozó fővédnöke köszöntőjében elmondta: egy fiatal párt adott össze mielőtt idejött, milyen jó lenne, ha a jelenlévő néptáncosok a násznéphez csatlakoznának, felejthetetlen esküvő lenne. Felidézte, a járvány áthúzta a kulturális programokat, de örömét fejezte ki, hogy kevesebb létszámmal, de összejött a Nemzetek találkozója. Kifejtette, ezen a rendezvényen nem feledkezhetünk meg Trianon 100. évfordulójáról sem.

A román önkormányzat következő programja decemberben a Kolinda-est lenne, még nem tudni, meg tudják-e rendezni a koronavírusra való tekintettel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares