Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A miniszterelnök Facebook-oldalára feltöltött videóban az látható, hogy Orbán vaskos karjába szúrják az influenza elleni védőoltást. Dr. Novák Hunor szerint a videóban több szakmai hibát is láthatunk, komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki: viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás.

,,Csak bátran! Aki tudja, oltassa be magát influenza ellen”

– írta a miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóhoz.

Dr. Novák Hunor csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos úgy véli, a miniszterelnök olyan oltást kapott, amit deltaizomba kell szúrni. A felvételeken látható részre ugyanis ,,csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni”. Az orvos hozzátette, típushiba az, ami a videón látszik, vagyis az, hogy összecsípik a bőrt, ezt elmondása alapján akkor kellene csinálni, ha zsírszövetbe megy az oltás. 

Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás).  

– összegezte Novák Facebook oldalán, majd hozzátette, ezen felül egyéb rossz gyakorlat is látható a felvételen, 

az egyik, hogy a beszúrás után visszaszívják a fecskendőt, ami csak a fájdalmat fokozza, vállizomba adva viszont helytelen és a nemzetközi szakmai irányelvek nem is javasolják. A másik pedig, hogy az izomba adott injekciót jobb gyorsan elvégezni, a terület pofozgatása felesleges…Én is így tanultam, ahogy a videóban látható. Mert »így szoktuk«. De utána olvastam, változtattam, remélem, minél több kolléga fog így tenni a jövőben! 

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares